Ministerstvo spravedlnosti: Morální dilemata soudců a státních zástupců

21.06.2023 11:17 | Tisková zpráva

Ve dnech 19. a 20. června 2023 se v hotelu Hermitage Prague konala konference s názvem „Zintenzivnění boje proti korupci: morální dilemata soudců a státních zástupců“. Tématem byla morální dilemata soudců a státních zástupců s akcentem na témata svobody projevu, osobní integrity, využívání sociálních médií, umělé inteligence nebo vedlejších činností soudců a státních zástupců.

Ministerstvo spravedlnosti: Morální dilemata soudců a státních zástupců
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Na konferenci byla představena komparativní studie k etickým kodexům soudců a státních zástupců (ZDE), která srovnává situaci v oblasti etiky obou profesních skupin v 11 státech. V České republice jsou od roku 2019, resp. roku 2020, vydány etické kodexy pro státní zástupce a soudce. Díky vydání obou etických kodexů včetně doprovodných komentářů a dalších implementačních kroků (např. školení, kulaté stoly) je jedno doporučení GRECO (Skupina států proti korupci při Radě Evropy) splněno zcela a jedno částečně (ZDE).

Sdílení expertních poznatků na konferenci včetně závěrů obsažených v komparativní studii je důležitým příspěvkem k hodnocení aktuální aplikační praxe etických kodexů v ČR a námětem pro diskuze o jejich případných úpravách v budoucnu. Ministerstvo spravedlnosti je v této oblasti zprostředkovatelem odborné diskuze, jakkoliv podoba etických kodexů je coby nástroj seberegulace ve výlučné působnosti soustav soudů a státních zastupitelství.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

Uskutečnění konference je jednou z důležitých aktivit projektu „Zintenzivnění boje proti korupci zvyšováním povědomí veřejného sektoru se zaměřením na soudce, orgány činné v trestním řízení a veřejnou správu“, který je v rámci programu „Řádná správa“ podporován z Fondů EHP na léta 2014 až 2022. Finanční podpora z Fondů EHP umožňuje všem zúčastněným, aby se v rámci projektu řešeným tématům věnovali více do hloubky. Jednotlivé výstupy projektu tak přispívají k lepšímu porozumění problematice, pomáhají zavádět účinná opatření a zároveň o problematice rozšiřovat povědomí navenek. Projektovými partnery Ministerstva spravedlnosti jsou Nejvyšší státní zastupitelství a Justiční akademie.

Konference se kromě účastníků z justice, orgánů činných v trestním řízení, státní správy, akademické sféry, neziskového a soukromého sektoru z České republiky aktivně zúčastnili jako řečníci rovněž čeští zástupci v Evropském soudu pro lidská práva, Soudním dvoru EU nebo zahraniční přednášející z OECD, GRECO, Velké Británie, Slovenska nebo Moldávie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…