Ministerstvo spravedlnosti: Předávání odsouzených osob mezi ČR a Vietnamem nově upraví smlouva

29.06.2019 8:38

V úterý 2. července 2019 začne platit Smlouva mezi Českou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou o předávání odsouzených osob. Stane se tak po devatenácti letech od zahájení expertních jednání. Smlouva poskytne odsouzeným možnost vykonat trest odnětí svobody ve státě, jehož jsou občany, a tedy v prostředí, které je jim bližší.

Ministerstvo spravedlnosti: Předávání odsouzených osob mezi ČR a Vietnamem nově upraví smlouva
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Smlouvu jménem České republiky podepsal tehdejší ministr spravedlnosti v červnu 2017 v Hanoji. Následně po dokončení všech nutných vnitrostátních procedur prezident a předseda vlády České republiky podepsali ratifikační listinu 6. února 2019.

Od 2. července 2019 tak odsouzení, občané České republiky i Vietnamu, budou moci požádat o předání do svého domovského státu za účelem dalšího výkonu trestu odnětí svobody, který jim byl uložen na území druhého státu. Účelem smlouvy je tak odsouzeným poskytnout možnost vykonat trest odnětí svobody ve státě, jehož jsou občany, a zároveň v prostředí, které je pro ně jazykově a kulturně blízké. To vše usnadní jejich resocializaci, což je s ohledem na kulturní a sociální odlišnosti mezi oběma státy významným faktorem. Dosud to z důvodu absence příslušné mezinárodní smlouvy upravující tuto formu spolupráce mezi Českou republikou a Vietnamem nebylo možné.

Možnost předání odsouzeného do svého domovského státu bude podmíněna uznáním a nařízením výkonu rozhodnutí na území státu, do kterého by osoba měla být předána, a také vyslovením souhlasu odsouzené osoby, státu přijímajícího i státu, na jehož území byla osoba odsouzena. Smlouva bude použitelná na případy, kdy v okamžiku podání žádosti o předání musí dotčená osoba vykonat ještě alespoň jeden rok trestu odnětí svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…