Ministerstvo zemědělství: Procházka s pumou na vodítku se nepovoluje

27.07.2018 20:16

Chovatelé šelem v zájmových chovech budou muset absolvovat speciální kurz a prokázat své znalosti v praxi. Kontaktní koutky, kde se lidé můžou mazlit se zvířaty, budou zakázané. Povinné budou minimální rozměry pro výběhy. Ministr zemědělství Miroslav Toman to navrhuje v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání. Zpřísnění normy zlepší úroveň péče o zvířata a zajistí větší bezpečnost.

Ministerstvo zemědělství: Procházka s pumou na vodítku se nepovoluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Každý, kdo chová velké šelmy jako hobby nebo v tzv. zookoutcích, bude muset prokázat své znalosti dokončením speciálního kurzu. Jeho součástí bude i praktické zvládání zvířete a správná péče o něj. Navrhuje to ministr zemědělství.

„Chov velkých šelem, jako jsou například tygři, pumy nebo medvědi, musíme zpřísnit, aby byla v bezpečí zvířata i lidé. Rozhodně nebude možné, aby se někdo procházel s šelmou na veřejnosti. Navrhuji proto, aby každý chovatel podstoupil kurz a prokázal odbornou způsobilost k chovu. Zavedeme přísnější požadavky na evidenci zvířat. Chceme také lépe propojit kontroly našich veterinárních inspektorů s kontrolami, které provádí Ministerstvo životního prostředí. S MŽP na problematice spolupracujeme, scházíme se v pracovních skupinách, které řeší konkrétní návrhy,“ řekl ministr Toman.

Nyní platí, že chovatel velkých šelem musí mít povolení krajské veterinární správy (platné na 3 roky), jejíž inspektoři chov kontrolují.  V ČR je zákonem obecně stanoveno, že chovatel je povinen pečovat o zvířata způsobem a v podmínkách, které vyžadují jejich potřeby a zdravotní stav a předcházet poškození jejich zdraví. Při tvorbě nové legislativy by se ČR mohla inspirovat slovenskou vyhláškou o nebezpečných živočiších, která stanoví například povinné minimální rozměry výběhů pro konkrétní druhy.

Opatření by se týkala všech velkých koček, medvědovitých a hyenovitých. Z čeledi psovitých: celý rod vlk a pes hyenovitý.

Úplný a okamžitý zákaz chovu velkých šelem by mohl být problematický. Velké šelmy se totiž dožívají i několika desítek let a bylo by nutné najít pro ně záchytné stanice. Jednou z možností by bylo postavit je na nevyužitých pozemcích (např. brownfield), ale pak by bylo nutné zatížit státní rozpočet milionovými výdaji na tyto stavby a mnohaletý provoz.

V Evropské unii neplatí jednotná pravidla pro chovy šelem, každý stát si je upravuje vlastními pravidly. Úplný zákaz chovu mimo ZOO platí například v Itálii, Rakousku nebo v Belgii. Omezeně je chov šelem povolen v Maďarsku, Polsku nebo Německu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…