Nadace ČEZ: Obce, ale i třeba školy mohou během února žádat o příspěvek na výsadbu stromů

07.02.2022 17:05 | Tisková zpráva

Až 150 tisíc korun mohou získat obce a města nebo neziskové organizace na výsadbu stromů. Na podporu jarní výsadby vypsala i letos Nadace ČEZ grantové řízení Stromy.

Nadace ČEZ: Obce, ale i třeba školy mohou během února žádat o příspěvek na výsadbu stromů
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Zájemci se mohou na energetickou nadaci obracet po celý únor. Loni jen na jihu Čech zasadili lidé v osmi obcích více než tisícovku stromů. Dosud se díky grantu Stromy do české krajiny vrátilo téměř 108 tisíc dřevin za 64,5 miliónu korun. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Někde vytvoří novou alej a oddělí obytnou zónu od rušné silnice, jinde doplní veřejné parky a zahrady. Zájem obcí i neziskových organizací o nové stromy nepolevuje. I letos tak Nadace ČEZ pokračuje v grantovém programu, který zapadá do dlouhodobé strategie Skupiny ČEZ v oblasti dekarbonizace a ochrany klimatu. V grantu Stromy si během února mohou zájemci zažádat až o 150 tisíc korun. Vedle měst a obcí se na Nadaci ČEZ mohou obrátit například i různé neziskové organizace, zájmové spolky, nebo třeba školy. Sázení pak obvykle probíhá formou veřejné akce, které se účastní celé rodiny. „Zejména když se obnovují nemocné či zanedbané aleje, se nám místní lidé často svěřují, jak těžce nesli, když se staré stromy musely vykácet. Zasazení mladého stromku je pro řadu z nich darem pro příští generace. Mám proto velkou radost, že letos opět podpoříme desítky projektů,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. 

Mezi žádostmi stále převažují zejména projekty alejí a stromořadí, objevují se ale i nové nápady. Najdou se mezi nimi například revitalizace parků, zahrad či náměstí, zastínění dětských hřišť a odpočinkových zón, nebo obnova bývalých obecních sadů. V loňském roce podpořila Nadace ČEZ celkem 51 projektů po celé České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…