Nadace ČEZ: Sociální farma Lozice pomáhá prací

05.11.2021 9:48 | Tisková zpráva

Na východě Čech nedaleko Luže na Chrudimsku vznikla specifická farma. Pomáhají zde lidem, kteří přichází z ústavů nebo jsou omezeni různými medikacemi. Pomoc spočívá v možnosti práce a zaměstnání na sociální farmě. Nadace ČEZ podpořila projekt částkou 80 tisíc korun.

Nadace ČEZ: Sociální farma Lozice pomáhá prací
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Sportovci pomocí aplikace EPP Pomáhej pohybem podpořili projekt a vysportovali body, které Nadace ČEZ proměnila v částku 80 tisíc korun.

Lozická sociální farma zaměstnává a poskytuje pracovní uplatnění lidem se specifickými potřebami. Lidé s chronickým duševním onemocněním dostávají možnost pracovního uplatnění a resocializace v reálném

prostředí venkovské hospodářské usedlosti. Jedná se o lidi, pro které je vzhledem k jejich dlouhodobému pobytu v institucích a omezeními spojenými s medikací zatím velmi obtížné získat běžnou práci.

Na farmě se snaží propojit všechny možné aktivity - zemědělské, vzdělávací a environmentální s

pracovním uplatněním lidí, kteří mají problém s nalezením zaměstnání – v rámci rozvoje myšlenky sociálního zemědělství.

„Naším dalším záměrem je nově nastartovat aktivity v rukodělné dílně a díky tomu budeme schopni překlenout sezonnost stávajících venkovních prací a umožníme pracovníkům chodit do práce po celý rok a budeme moci přijmout nové pracovníky. Rádi bychom, aby pracovníci tkali a barvili textil, zpracovávali místní byliny na čaje nebo vyráběli vonnou sůl,“ říká Vladimír Lechnýř, předseda spolku.

Za částku obdrženou od Nadace byl adaptován a vybaven historický klenutý prostor rukodělné dílny, bude provedena oprava povrchů, instalace elektro – osvětlení, topidel. Následně budou vytvořena vlastní pracovní místa pro řemeslné činnosti, dále odpočinkový prostor pro klienty a sklad.

„Pro naše pracovníky práce u nás nabízí mnoho rozmanitých forem aktivit, vytváření závazků a odpovědnosti nad pracovními úkoly, schopnost sebe ocenění a sebeúcty. Vytváří vztahy se spolupracovníky a ostatními klienty. Rád bych poděkoval všem, kteří náš projekt podpořili pohybem a věnovali nám své body. A samozřejmě i Nadaci ČEZ, která body proměnila ve finanční částku,“ dodává Vladimír Lechnýř.

Na farmě pracuje 12 osob s postižením, kteří zatím neuspěli na trhu práce. Projekt prospívá lidem s chronickým duševním onemocněním. Jde o dlouhodobé obyvatele Domova Na Cestě  - Domov se zvláštním režimem Rychmburk a Chráněné bydlení Skuteč.

Farma prodává i své vlastní výrobky.

Jak EPP – Pomáhej pohybem funguje

Aplikace zaznamenává pohyb uživatele při jím zvolené sportovní aktivitě. Kromě běžných údajů o rychlosti, čase, tempu či vzdálenosti také generuje body, které může uživatel kdykoli věnovat některému z aktuálně nabízených projektů neziskových organizací, škol nebo obcí. Pokud uživatelé aplikace svým pohybem nashromáždí za daný čas určitý počet bodů, Nadace ČEZ projekt podpoří konkrétní dopředu stanovenou částkou. Neziskové organizace o umístění svého projektu do aplikace žádají v rámci jednoho z grantových řízení, dle povahy projektu. https://pomahejpohybem.cz/

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací ZDE.

Farma Lozice a činnosti probíhající na sociální farmě:

Zemědělství – chov plemenných koz, pěstování zeleniny a bylin, péče o genofond starých krajových odrůd ovocnanů; vše za používání tradičních a k přírodě šetrných postupů

Sociální inkluze – začleňování lidí znevýhodněných na trhu práce cestou vytváření tréninkových i běžných pracovních míst

Environmentální výchova -  populární zážitkové workshopy environmentální výchovy pro děti ze základních a mateřských škol a další zájemce

Vzdělávání - semináře z oblasti rozvoje lidských zdrojů, zdravého životního stylu, regionálního a kulturně-sociálního rozvoje

Venkovská řemesla - výzkumná a experimentální činnost v oblasti tradičních metod zpracování potravin

Rozvoj dobrovolnictví - mezinárodní pobyty dobrovolníků na farmě v rámci celosvětových sítí HelpEx a WWOOF

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …