Nadace ČEZ: Podzimní výsadby stromů jsou v plném proudy. Podílejí se lidé, ale i firmy

23.10.2021 14:02 | Tisková zpráva

Více než tisícovku stromů letos nově zasazují lidé v osmi jihočeských obcích. Někde vytvoří novou alej, jinde doplní veřejné parky a zahrady. Finančně se na jejich výsadbě se podílí Nadace ČEZ částkou 827 tisíc korun. Za deset fungování Grantu Stromy Nadace podpořila 599 projektů za 65 miliónů korun.

Nadace ČEZ: Podzimní výsadby stromů jsou v plném proudy. Podílejí se lidé, ale i firmy
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Nová třešňová alej letos například vyrostla v Nákří u cesty ke hřbitovu. Do výsadby dvanácti zhruba čtyři metry vysokých ovocných stromů se vedle bagru s obsluhou zapojily asi tři desítky místních, včetně dětí. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Nová alej je podle starosty jednou z prvních akcí při zvelebování pietního místa a jeho okolí. Nákeřský hřbitov je vzdálený necelý kilometr od centra obce směrem na Dříteň. Přístup k němu byl dosud lemován starými přerostlými tújemi, které byly nedávno obcí odstraněny a celý prostor vyčištěn. „Naším cílem je vytvořit důstojné pietní místo, odpovídající svému významu pro všechny generace našich obyvatel,“ zdůraznil starosta Nákří Miloslav Jodl.

Veškeré náklady ve výši 120 tisíc spojené s nákupem a výsadbou stromů pokryl dar od Nadace ČEZ. „Mimochodem sehnat stromy k výsadbě nebylo nijak jednoduché. My jsme je koupili až v Hradci Králové,“ poznamenal starosta.

Sázet stromy pomáhá Nadace ČEZ po celé zemi už deset let. Dvakrát ročně mohou obce, organizace, spolky nebo školy využít Grantu Stromy. Na výsadbu uvolňuje příspěvek až 150 tisíc korun. Celkem již vrátila do krajiny desítky tisíc stromů, v letošním roce podpořila výsadbu dalších více než 3 800 sazenic. Podzimní výsadba v obcích a městech probíhá právě v těchto dnech. 

Sázení stromků probíhá většinou formou společenské akce, kde se potkávají celé rodiny. „Díky tomu se děti jako generace budoucnosti přirozeně učí o zeleň pečovat a chránit ji. Budou si vážit stínu, který za horkého dne poskytne vzrostlá alej lemující cestu ke koupališti, v udržovaném parku si nasbírají kaštany na podzimní tvoření, pod rozkvetlými větvemi obnoveného sadu třeba zažijí první polibek z lásky,“ vysvětluje motivaci zapojit do sázení i veřejnost ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne