Národní knihovna: Faksimile nejvzácnější knihy na výstavě Kodex 1085 – rukopis zblízka

21.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Faksimile, k nerozeznání podobné originálu, budou moci návštěvníci obdivovat na výstavě Kodex 1085 – rukopis zblízka, kde budou představeny ukázky ročníkových prací žáků VOŠG a SPŠ grafické, jejichž tématem je Vyšehradský kodex, nejvýznamnější rukopis u nás. Výstava v Galerii Klementinum potrvá až do 12. června.

Národní knihovna: Faksimile nejvzácnější knihy na výstavě Kodex 1085 – rukopis zblízka
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Jak se restaurují rukopisy a jak to vypadá, když se tvoří jejich faksimile? Odpovědi a především ukázky přinese výstava „Kodex 1085 – rukopis zblízka“, na níž budou prezentovány ročníkové práce žáků 4. ročníků VOŠG a SPŠ grafické oboru konzervátorství a restaurátorství. Ústředním tématem je Vyšehradský kodex, nejvzácnější rukopis České republiky, uložený v trezoru Národní knihovny. Vedle věrných kopií a ukázek postupů restaurování si návštěvníci odnesou i zážitek z kontaktu s Vyšehradským kodexem, protože na místě bude maketa, v níž bude možné listovat.

Vyšehradský kodex je naším nejvzácnějším rukopisem a od roku 2005 je národní kulturní památkou. Jedná se o bohatě iluminovaný evangelistář, který vznikl v roce 1085 k příležitosti korunovace knížete Vratislava II. na prvního českého krále. Kodex se skládá ze 108 pergamenových listů a vedle výňatků z evangelií zde nalezneme i část In die ordinationis regis (V den korunovace). Ta byla předčítána při korunovaci českých králů a dalších významných událostech. Nádherné iluminace vyobrazují evangelisty či Kristovu rodinu a v kodexu se setkáme i se svatým Václavem na trůnu.

Výstava se koná od 22. dubna do 12. června v Galerii Klementinum vždy od úterý do neděle v 10-18 hodin. Zjistěte, jak Vyšehradský kodex vypadá, kolik kůží bylo potřeba k jeho výrobě i jaký byl jeho osud během staletí. Vstup je po celou dobu výstavy zdarma.

Kodex 1085 – rukopis zblízka
Datum konání výstavy: 22. 4. – 12. 6. 2022
Čas: Út – Ne, 10 - 18 hodin
Místo: Galerie Klementinum – Výstavní sál (vstup od Mariánského náměstí, vchod B2)
Vstup zdarma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…