Národní knihovna: Výstava Budoucnost v bublinách představí nejlepší komiksy na motivy díla Stanisława Lema

30.03.2022 17:05 | Tisková zpráva

Národní knihovna ČR společně s Polským institutem v Praze připravily výstavu Budoucnost v bublinách, která představí výběr nejlepších komiksů ze soutěže pro české výtvarníky, jejímž tématem bylo dílo významného polského spisovatele a futurologa Stanisława Lema.

Národní knihovna: Výstava Budoucnost v bublinách představí nejlepší komiksy na motivy díla Stanisława Lema
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Panely s oceněnými pracemi i životním příběhem samotného Lema si návštěvníci mohou prohlédnout od 28. března do 28. května 2022 ve Výstavní chodbě Klementina. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Výstava s názvem Budoucnost v bublinách prezentuje komiksy, které zaznamenaly úspěch v soutěži vyhlášené Polským institutem v Praze k příležitosti 100. výročí narození Stanisława Lema. Expozice ve Výstavní chodbě Klementina, přístupná od 28. března do 28. května 2022, návštěvníky seznámí s vítěznými pracemi českých výtvarníků a také přiblíží život a tvorbu významného polského spisovatele a futurologa. Prostor na panelech dostaly i informace o filmových adaptacích Lemových knih – pozornost je věnována zejména proslulému románu Solaris. Ten režiséři na stříbrné plátno převedli hned několikrát. Stejně jako Stanisław Lem, i toto kultovní dílo oslavilo v roce 2021 kulaté výročí, a to 60 let od vydání.

Samotné panely budou doplněny ukázkami Lemových děl z fondů NK ČR. Budoucnost v bublinách je přístupná v otevírací době Národní knihovny mezi 28. březnem a 28. květnem 2022. Vstup je pro čtenáře NK ČR zdarma, pro ostatní návštěvníky je vstupné 10 Kč.

Stanisław Lem (1921 – 2006) byl významný polský spisovatel a futurolog, autor světoznámých sci-fi románů, v nichž se zabýval tématy kybernetiky, robotiky, kosmonautiky, či atomové energie. Též se věnoval vztahu člověka k vědeckým objevům a technologiím. Své příběhy prokládal i filozofickými úvahami. Lem je autorem více než 60 publikací, které byly přeloženy do 41 jazyků. Vedle nejznámější knihy Solaris jmenujme například tituly Návrat z hvězd, či Nepřemožitelný. Psal také sci-fi bajky a pohádky. Díky své tvorbě se řadí mezi legendy žánru sci-fi, o čemž svědčí i fakt, že je nositelem polských i světových literárních cen.

Budoucnost v bublinách
Datum konání výstavy: 28. 3. – 28. 5. 2022
Čas: Po – So, 9.00 - 19.00 hodin
Místo: Národní knihovna ČR, Výstavní chodba v přízemí (vchod A)

Vstup na výstavu pouze s platným čtenářským průkazem NK nebo s platnou jednodenní vstupenkou v provozní době NK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…