Národní zemědělské muzeum: Poznejte českou myslivost zblízka

18.07.2021 19:37

Národní myslivecké slavnosti na zámku Ohrada.

Národní zemědělské muzeum: Poznejte českou myslivost zblízka
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Ukázky mysliveckých tradic, sokolnictví, kynologie, ukázky práce koňských potahů, vábení zvěře i mistrovství světa ve vábení jelenů. To vše mohou zažít návštěvníci v sobotu 31. července na zámku Ohrada během Národních mysliveckých slavností. Pro děti je pak v neděli 1. srpna přichystán Dětský myslivecký den.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Národní myslivecké slavnosti nabídnou dva dny nabité zajímavým rodinným programem, který veřejnosti umožní blíže poznat myslivecké tradice, znalosti i myslivecké umění.

Divácky atraktivní je například Mistrovství republiky ve vábení jelenů. Umění vábit zvěř se stává stále vzácnější a jedná se o dovednost některými myslivci pilovanou po dlouhá léta. Ti nejlepší vábiči se dokonce účastní soutěží na nejvyšší úrovni a česká reprezentace je tradičně velmi úspěšná. Součástí budou také ukázky práce koňských potahů a prezentace Zemského hřebčince Písek.

Letos se bude soutěžit také o nejhezčí myslivecký klobouk či v házení flinty do žita. Vyhlášena bude Honitba roku a předána budou i nejvyšší myslivecká vyznamenání. „Myslivost patří k našim kulturním klenotům. Nejde jen o činnosti spojené s lovem, pro mnohé je myslivost životním stylem a filozofií. Pestrý život myslivců dokumentuje řada zájmových klubů, například sokolníků, kynologů, trubačů a dalších, řada amatérských i profesionálních umělců, spisovatelů či těm, kdo se věnují vzdělávací činnosti. Národní myslivecké slavnosti jsou ale především místem přátelského setkávání myslivců, jejich rodin a příznivců navzájem,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek.

Na své si přijdou i milovníci dobrého jídla. Na nádvoří i před zámkem se budou podávat zvěřinové speciality a čepovat myslivecká piva. Akci hudebně doprovodí populární trubačská kapely Markazíni, Hráz, Malá jihočeská kapela a cimbálová muzika Lidový myslivecký sbor. Tradiční myslivecký průvod vyrazí v sobotu v 11:30 hodin z louky u zámku.

Během Dětského mysliveckého dne 1. srpna jsou připraveny myslivecké hry, lukostřelba, divadélko, dětská střelnice, zpívání mysliveckých písniček, exkurze do Staré obory či naučná stezka o 15 zábavných stanovištích.

Vstupné na akci je zdarma.

Národní myslivecké slavnosti pořádá Českomoravská myslivecká jednota ve spolupráci s okresními mysliveckými spolky, Národním zemědělským muzeem a Ministerstvem zemědělství. Záštitu nad celou akcí převzal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…