Ombudsman: Novela zákona o státní sociální podpoře odstranila problém

17.07.2022 12:47 | Tisková zpráva

Pro získání příspěvku na bydlení museli žadatelé o dávku a její a příjemci úřadu práce každoročně doložit vyúčtování zálohově placených nákladů na bydlení. V praxi však s touto povinnosti byly spojené problémy, které v některých případech vedly až k nepřiznání nebo odnětí dávky. Od 1. července 2022 povinnost pravidelného dokládání vyúčtování odpadá.

Ombudsman: Novela zákona o státní sociální podpoře odstranila problém
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Ombudsman se v praxi setkal s případy, kdy pronajímatel nevystavil požadované vyúčtování ani přes opakovanou snahu nájemce i úřadu práce. Úřady práce i v těchto případech rozhodly o odnětí či nepřiznání příspěvku na bydlení, a to právě z důvodu nedoložení ročního vyúčtování. Takto restriktivní přístup úřadů práce však dle ombudsmana odporoval účelu příspěvku na bydlení, kterým je pomoc nízkopříjmovým osobám s úhradou nákladů na bydlení či s udržením bydlení.

Ombudsman proto dlouhodobě usiloval o nápravu situace. Již v roce 2019 u návrhu zákona o přídavku na bydlení doporučoval zakotvení výjimky z povinnosti předložit roční vyúčtování v situaci, kdy pronajímatel odmítá součinnost při vystavení tohoto dokladu (vláda nakonec návrh zákona Poslanecké sněmovně nepředložila). Následně opakovaně apeloval na Poslaneckou sněmovnu v rámci svých legislativních doporučení ve výroční zprávě za rok 2020 i 2021.

Ombudsman kvituje, že po letech zákonodárce reflektoval jeho výhrady a v rámci přijaté novely zákona o státní sociální podpoře zrušil povinnost dokládat roční vyúčtování zálohově placených nákladů na bydlení. Tím došlo k podstatnému zjednodušení a zrychlení přiznávání příspěvku na bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Štěchovická přečerpávací elektrárna omládne díky novému řídicímu systému

22:04 ČEZ: Štěchovická přečerpávací elektrárna omládne díky novému řídicímu systému

Ve Štěchovicích fungují na jednom místě dvě elektrárny – klasická a přečerpávací. Přečerpávací elekt…