Plzeňský Prazdroj: 55 tisíc lidí si připilo pivem, které se proslavilo po celém světě

07.10.2018 16:13

Rekordní počet lidí přišel na Pilsner Fest oslavit 176 let od uvaření první várky zlatého plzeňského ležáku. Slunečné počasí přilákalo do Plzně více než 55 tisíc návštěvníků.

Plzeňský Prazdroj: 55 tisíc lidí si  připilo pivem, které se proslavilo po celém světě
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

Největší pivní festival v Česku probíhal tradičně v areálu plzeňského pivovaru, na náměstí Republiky i v „chill-out“ zóně v Mlýnské strouze. Hlavním tématem letošního Pilsner Festu byly světové úspěchy zlatého plzeňského ležáku. Návštěvníci si mohli vychutnat pivo Pilsner Urquell v nejlepší kvalitě čepované domácími i zahraničními výčepními, pestrou nabídku gastronomie ze zemí, do nichž se Pilsner Urquell vyváží, speciální prohlídku pivovaru i bohatý hudební program.

Pilsner Urquell založil kategorii piva typu pilsner, která je dnes vůbec nejrozšířenější pivní kategorií, náleží do ní asi 70 % celosvětové pivní produkce. Již brzy po uvaření první várky 5. října 1842 se začal vyvážet do okolních zemí a v roce 1873 i do Spojených států. Právě světová proslulost piva Pilsner Urquell, které se v současnosti vyváží do 55 zemí po celém světě, se stala hlavním tématem letošního Pilsner Festu.

„S velkou radostí si se všemi připíjím na oslavu 176 let od okamžiku, kdy bylo v plzeňském pivovaru uvařeno pivo Pilsner Urquell, které naši zemi proslavilo po celém světě a celosvětově změnilo definici toho, jak si lidé představují pivo,“ řekl při slavnostním přípitku v symbolických 18:42 Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Na letošní Pilsner Fest přijelo návštěvníků ukázat své umění 9 zahraničních výčepních z celého světa – kromě evropských zemí, jako je Švédsko, Velká Británie nebo Německo, se mohli lidé setkat s výčepními i z dalekého Japonska, Koreje nebo z Hong-Kongu.

„Na návštěvu Plzně jsem se moc těšil – naposledy jsem tu byl už před dvěma lety. Atmosféra Pilsner Festu mě ale opravdu nadchla a už se těším, až budu moci hostům v naší restauraci načepovat perfektní hladinku – stejnou, jakou si užili návštěvníci Pilsner Festu,“ hodnotí akci Charlie Andersson, výčepní ze stockholmského Baru Central, první tankové hospody Pilsner Urquell v severní Evropě. „Náš zahraniční tým pravidelně navštěvuje restaurace a hospody Pilsner Urquell v zahraničí a šíří naši pivní kulturu po celém světě. Mám vždycky velkou radost, když vidím, jak se i stovky a tisíce kilometrů od Plzně čepuje hladinka ve stejné kvalitě, na kterou jsme zvyklí u nás,“ doplňuje Václav Berka.

Lidé na Pilsner Festu si mohli nejen vychutnat zlatý plzeňský ležák od výčepních z celého světa, ale také si vyzkoušet školu čepování pod vedením českých i slovenských vítězů soutěže pro nejlepší výčepní Pilsner Urquell Master Bartender Richarda Máši a Štefana Pillára a dalších finalistů této soutěže. Velký zájem byl o školu čepování nejen na obou hlavních scénách, ale i v novém výčepním místě nazvaném „Načepujte si vlastní hladinku“, kde si lidé mohli vyzkoušet načepovat pivo pod dohledem zkušeného mistra výčepního. Pro zlepšení komfortu a zážitku z Pilsner Festu organizátoři letos přidali jeden velkokapacitní stan navíc, oproti loňskému ročníku jich tak bylo 8. Pivo se čepovalo z celkem 173 výčepních kohoutů, o 23 více než v minulém roce.

Skvělou chuť piva doplnily speciality mezinárodní kuchyně ze zemí, kam se Pilsner Urquell vyváží. Různorodé pokrmy z téměř dvaceti zemí světa letos zajišťoval nový dodavatel Burger Festival. Nechyběla ani kvalitní česká gastronomie v podání partnerských hospod Švejk, Lokál a Na Spilce.

Hudební program Pilsner Festu nabídl návštěvníkům vystoupení Barbory Polákové, Anny K. nebo hudebních skupin Žlutý Pes a Burma Jones. Novinkou letošního ročníku byla krátká vystoupení hudebních skupin, které rotovaly ve velkokapacitních pivních stanech v areálu pivovaru i na náměstí Republiky.

Tradiční součástí Pilsner Festu je i oblíbená speciální prohlídka pivovaru, která byla letos věnována jednomu z nejznámějších symbolů plzeňského pivovaru – Jubilejní bráně, kterou lidé dobře znají z ochranné známky Pilsner Urquell. Rekordní počet návštěvníků si prohlédl zmenšený model Jubilejní brány s mnoha detaily. Velkou oblibu zaznamenaly brýle s virtuální prohlídkou plzeňského pivovaru i příležitost vyfotit se u nápisu #PILSNERFEST a odnést si vytištěnou fotografii jako památku z Pilsner Festu.

Na Pilsner Fest navážou oslavy první várky

Oslavy 176. narozenin Pilsner Urquell budou pokračovat i v následujících týdnech. Vybrané restaurace a pivnice po celé České republice nabídnou nefiltrovaný plzeňský ležák ze stylového dřevěného sudu a pivo čepované mistry výčepními přímo z retroauta Pilsner Urquell, které bude putovat po restauracích a hospodách. Roadshow odstartuje 11. října v pražské restauraci U Pinkasů a bude ukončena 3. listopadu v ostravské restauraci Viktorka – Plzeňská tankovna. Retroauto na své cestě navštíví přes třicet dalších hospod po celé České republice.

  • S celkovým prodejem přes 11 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2017 (včetně licenčních výrob v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, předním výrobcem piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Export piva Pilsner Urquell loni překročil milion hektolitrů, z toho čtvrtinu tvoří čepované pivo. Celkově Plzeňský Prazdroj v roce 2017 prodal v zahraničí přes 4 miliony hektolitrů piv, o 8 procent více, než v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…