Podnikatelské odbory: Jsme proti povinnému přijímání bezhotovostních plateb

18.02.2024 16:13 | Tisková zpráva

Bezhotovostní platby jsou moderním a oblíbeným způsobem placení. Bezhotovostní platby jsou ovšem komerčním produktem bank a karetních společností. Jejich lobbisté, a to i ti v Poslanecké sněmovně, se však urputně snaží prosadit povinnost přijímat bezhotovostní platby. Snaží se tu povinnost dokonce i uzákonit! To považujeme za nehoráznou a neoprávněnou podporu soukromého byznysu bank a karetních společností.

Podnikatelské odbory: Jsme proti povinnému přijímání bezhotovostních plateb
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

PODB jsou jednoznačně proti tomu, aby přijímání bezhotovostních plateb bylo povinné. Víme a oceňujeme, že bezhotovostní platby mají pro podnikatele svůj přínos a výhody. Ale proč by náklady na tento byznys banky měli nést právě podnikatelé a živnostníci?

Chtějí-li banky rozšiřovat tento byznys, pak nesmí svoje náklady za provoz své služby přenášet na podnikatele a živnostníky. Tvrdíme, že jediný správný a spravedlivý způsob je motivování podnikatelů a živnostníků k přijímání bezhotovostních plateb. Pokud nebudou zatěžovat podnikatele poplatkem za přijatou platbu, pokud jej vybaví terminály bez nákladů pro něj, bude jistě mnohem snazší podnikatele přesvědčit. A musí někdo bance její službu zaplatit? Pakliže ano, pak to musí být jedině ten, kdo službu konzumuje – zákazník. Tak co bankám brání v rozvoji jejich bezhotovostního byznysu?

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46121 lidí

Předseda PODB Radomil Bábek se v Poslanecké sněmovně zúčastní dalšího kola jednání, kde se banky, karetní společnosti a někteří poslanci pokusí prosadit povinnost přijímat bezhotovostní platby. K chystanému jednání na toto téma v poslanecké sněmovně nás zajímá váš názor. Pokud se vás tato problematika týká, a máte s bezhotovostní platbou či jejím nepřijímáním jakoukoli zkušenost, odpovězte nám prosím na několik otázek (nebo nám prostě napište pár řádků, ať víme, co si o tom myslíte a jak se k tomu stavíte).

  1. Přijímáte nebo nepřijímáte bezhotovostní platby? A proč ano či ne? Dále prosím odpovídejte, pokud bezhotovostní platby přijímáte:
  2. Platební terminál jste zakoupili, nebo jej máte pronajatý?
  3. Kolik pořízení/pronájem platebního terminálu stojí? 
  4. Setkali jste se s přesvědčováním, či dokonce s nátlakem, abyste začali přijímat bezhotovostní platby?
  5. Jaké procento z přijaté platby odvádíte bance/karetní společnosti?
  6. Máte spočítáno, jakou částku asi odvedete měsíčně bance jako podíl z přijatých plateb? 
  7. Pokud by byla zavedena povinnost přijímat bezhotovostní platby, zvýší to podle vás kontrolní aktivitu úředníků? 
  8. Co byste vzkázali politikům, kteří další povinnost pro živnostníky a podnikatele - přijímat platební karty - podporují?

Za odpovědi děkujeme.

Vaše Podnikatelské odbory
e-mail: info@podb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

9:15 Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

Studenti tuzemské soukromé vysoké školy Unicorn University se mohou pochlubit nebývalým úspěchem. Vy…