Povodí Moravy: Vodohospodáři odklízejí naplaveniny z Brněnské přehrady

17.04.2021 19:07

Pracovníci Povodí Moravy, s. p. odklízejí množství naplaveného materiálu z hladiny Brněnské přehrady. Přibližně sto tun odpadu (převážně větve, odpadky, pet lahve) do přehrady přinesly zvýšené průtoky v tocích v průběhu zimy.

Povodí Moravy: Vodohospodáři odklízejí naplaveniny z Brněnské přehrady
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Naplaveniny se držely u hráze přehrady, odkud je vodohospodáři vytahovali pomocí těžké techniky. Další naplaveniny byly roztroušeny po přehradě, držely se v zátokách, nebo plavaly po hladině. Ty pracovníci Povodí odklízeli ručně. Pokud to bude potřeba, budou práce pokračovat i v dalších dnech.

Zaměstnanci Povodí Moravy, s. p., s pomocí bagrů a jeřábů spláví odebírají z vodní hladiny a nakládají na nákladní auta. Následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat. Průběh těžby závisí na počasí a směru větru, nelze proto předem plánovat.

V loňském roce bylo množství odklizeného materiálu kvůli povodnovým událostem rekordní a v průběhu celého roku vodohospodáři odtežili z nádrže a jejího okolí více než 500 tun splaveného materiálu. Některé druhy splaveného materiálu mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Vedle přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat i různé předměty a materiály např. z načerno založených skládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…