Povodí Odry: Opět se potvrdila potřebnost přehradních nádrží

26.05.2019 12:00

Během uplynulých čtyř dnů spadlo na území povodí Odry v Beskydech až 180 mm srážek, v Jeseníkách to bylo až 100 mm. To bylo příčinou povodňových průtoků s velikostí do 5-ti leté vody. Přehrady byly na situaci připraveny. Včasným odpuštěním tak dokázaly v rozhodující době povodně snížit odtok z nich o 50 až 90%.

Povodí Odry: Opět se potvrdila potřebnost přehradních nádrží
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

V současnosti, kdy povodeň již odeznívá, se retenční prostory beskydských přehrad prázdní a odtoky jsou postupně zvyšovány. Do úterý, kdy jsou očekávány další srážky, budou tyto prostory zase připraveny případné zvýšené průtoky zachytit. Vývoj počasí budeme nadále sledovat a vyhodnocovat.

„Poslední povodňová situace a předchozí deště tak ukončily nebezpečně se vyvíjející jarní sucho. V obou případech sucha i povodní byly přehrady schopny na tyto extrémy dobře reagovat a zajistit spolehlivě dodávku vody případně pak povodňovou ochranu,“ konstatoval Petr Březina, technický ředitel státního podniku Povodí Odry.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…