Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastní neformální Evropské rady

12.02.2015 11:39

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes bude jednat s šéfy států a vlád EU na neformální Evropské radě v Bruselu. Hlavními tématy setkání bude boj proti terorismu, fungování hospodářské a měnové unie a aktuální zahraničně-politická situace.

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastní neformální Evropské rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Boj proti terorismu

Klíčovou  diskusi  povedou  lídři EU o boji proti terorismu, a to ve světle nedávných teroristických útoků v Paříži. V tuto chvíli jde nejen o prioritu Evropské  unie,  ale také české vlády. ČR proto zahájila kroky k posílení a zlepšení  fungování  bezpečnostních  služeb,  zaměřuje  se  na lepší výměnu informací,  kontrolu funkčnosti národní legislativy a zahájila také diskusi o revizi migrační politiky, včetně otázky integrace.

V  boji  proti  terorismu  považuje  Česká  republika  za klíčové efektivní využití  stávajících  nástrojů  a  zároveň  dodržování  základních principů spolupráce   členských   států.  Českou  prioritou  pak  zůstává  zachování Schengenského  prostoru  bez  vnitřních  hranic.  Naopak  by  mělo  dojít k posílení  kontroly  na  vnějších hranicích a k posílení spolupráce s našimi partnery mimo EU.

Fungování Hospodářské a měnové unie

Členové  Evropské  rady  se  budou  věnovat  také budoucnosti hospodářské a měnové   unie.  Její  stabilita  a  efektivní  fungování  je  zájmem  České republiky,   a   to  zejména  v  době,  kdy  Evropa  čelí  problému  vysoké nezaměstnanosti.  Pro  ČR  je  zároveň důležité, aby se i jako země stojící mimo eurozónu účastnila veškerých debat o prohlubování hospodářské a měnové unie.

Aktuální zahraničně-politická situace

Součástí  jednání  neformální  Evropské  rady  bude  také aktuální vývoj na Ukrajině,  který  závažně ovlivnily nedávné útoky na civilní obyvatelstvo v Debalcovu,  Doněcku  a  Mariupolu.  Tyto události ukázaly, že bohužel stále nedochází  k plnění Minských dohod a řešení konfliktu mírovou cestou. Česká vláda  proto  plně podporuje rozhodnutí ministrů zahraničních věcí EU z 29. ledna,  které  prodloužilo  do  září  letošního  roku  platnost stávajících sankčních   opatření   proti  osobám  nesoucím  odpovědnost  za  porušování suverenity, územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny.

Vzhledem  k  tomu,  že  je dnešní jednání Evropské rady neformální, nebudou vydány oficiální závěry. Lídři EU včetně premiéra Bohuslava Sobotky by však měli přijmout společné prohlášení k tématu boje proti terorismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…