Průzkum SANEP: Češi odmítají uprchlické kvóty, uprchlické „výkupné“ i bezvízový styk s Tureckem. Panuje obava z islamizace

24.05.2016 14:01

S podmíněným souhlasem Evropské komise poskytnout Turecku bezvízový přístup do EU v souhrnu nesouhlasí 85,6% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR.

Průzkum SANEP: Češi odmítají uprchlické kvóty, uprchlické „výkupné“ i bezvízový styk s Tureckem. Panuje obava z islamizace
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Dle názoru v souhrnu 84,8% dotázaných bezvízový přístup Turecka do EU zvýší příliv migrantů do EU.

Velice zajímavý pohled na názory široké veřejnosti poskytuje otázka, v níž respondenti spontánně vyjadřují svůj názor na to, jaký by mělo pro EU dopad poskytnutí Turecku bezvízového styku s EU. Více jak 90 procent názorů tvoří negativní postoje v podobě vyjádření, že tento akt bude znamenat islamizaci Evropy, nekontrolovatelný příliv migrantů či uprchlíků, konec EU, nárůst kriminality a teroristických útoků. Nejčastěji se však ve vlastních vyjádřeních dotázaných vyskytují souvislosti s dopady případného schválení bezvízového přístupu Turecka do EU dopady přídavné jméno „katastrofální“ a „tragický“.

Česká vlády by pak měla dle názoru v souhrnu 87,9% dotázaných zavedení bezvízového styku EU s Tureckem odmítnout.

Státy EU by se podle Evropské komise (EK) měly dohodnout na dalších povinných kvótách na přijímání uprchlíků.Návrh ohledně kvót bude obsahovat i možnost, aby se země z povinnosti přijímat uprchlíky vykoupila. S dalšími povinnými uprchlickými kvótami, ale i s možností se vykoupit za nepřijaté uprchlíky, však vyjádřilo nesouhlas 85,2% respondentů.

Česká vláda by pak měla dle názoru 83,8% veřejnosti odmítnout návrh na další povinné kvóty na přijímání uprchlíků a zavedení možnosti vykoupení za nepřijaté uprchlíky.                

Celkově tak lze říci, že česká veřejnost jednoznačně v naprosté většině odmítá jak bezvízový styk Turecka s EU, tak i další povinné uprchlické kvóty a stejně tak i tzv. uprchlické výkupné.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 11. – 17. května 2016 na vybrané skupině 3.405 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů, 20.817 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

  











Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…