Průzkum STEM: Obavy z nezaměstnanosti dále oslabují

01.06.2016 10:44

Jen mírně nadpoloviční většina ekonomicky aktivních občanů (54 %) má obavy z nezaměstnanosti. Tříčtvrtinová většina lidí v produktivním věku by byla ochotna, pokud by hrozila ztráta zaměstnání, pracovat mimo svůj obor a kvalifikaci (75 %) nebo pracovat i za nižší mzdu (72 %). Dvě pětiny lidí (41 %) by byly ochotny se přestěhovat za prací do jiného města či obce v jiném kraji. Oproti průzkumu z roku 2014 se výrazně snížila míra ochoty pracovat mimo svůj obor (o 14 procentních bodů), stále však jde o jasně většinový postoj.

Průzkum STEM: Obavy z nezaměstnanosti dále oslabují
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Citovaný výzkum neziskového ústavu STEM (www.stem.cz) byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 4. až 13. května 2016. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1292 respondentů.

Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 5,7 % z březnových 6,1 %. Bez práce bylo 414 960 lidí, tedy nejméně od ledna 2009. Meziročně míra nezaměstnanosti klesla o celý procentní bod, v dubnu roku 2015 byla na 6,7 %. Česko má podle posledních statistik Eurostatu z března také nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii. Jaký je v této situaci aktuální osobní postoj českých občanů v produktivním věku k nezaměstnanosti?

Podle výsledků květnového průzkumu STEM má obavy z nezaměstnanosti mírně nadpoloviční většina lidí (54 %) v produktivním věku (nezapočítáváme tedy důchodce).

„Obáváte se Vy osobně nezaměstnanosti?“

(populace bez důchodců)

Pramen: STEM, Trendy 5/2016, 951 respondentů (bez důchodců)

Od roku 2013, kdy míra obav z nezaměstnanosti dosáhla mezi lidmi v produktivním věku vrcholu, pozorujeme velmi pozvolné oslabování podílu těch, kteří se bojí, že ztratí svou práci. Pravděpodobně v souvislosti s posledními pozitivními zprávami z oblasti zaměstnanosti pozorujeme v aktuálním průzkumu významnější pokles míry obav ze ztráty zaměstnání. Aktuální data jsou tak na úrovni dat z doby před začátkem ekonomické krize v roce 2009.

Pramen: STEM, Trendy 1993-2016

Obavy ze ztráty zaměstnání mají poněkud častěji ženy v produktivním věku (57 %) než muži (50 %), lidé s nižším vzděláním (viz následující graf), zaměstnanci v dělnických profesích (66 %) a provozní pracovníci (63 %), zaměstnanci pracující v soukromém sektoru (57 %) a lidé mladší 30 let (63 %).

„Obáváte se Vy osobně nezaměstnanosti?“

Rozdíly podle vzdělání (populace bez důchodců, v %)

Pramen: STEM, Trendy 5/2016, 951 respondentů (bez důchodců)

Co by byli lidé ochotni dělat, kdyby jim hrozila ztráta zaměstnání? V aktuálním průzkumu bylo 75 % ekonomicky aktivních respondentů ochotno pracovat mimo svou kvalifikaci, 72 % z této skupiny by pracovalo i za nižší mzdu, 41 % lidí uvedlo, že v případě hrozby ztráty zaměstnání by byli ochotni se za prací přestěhovat do jiného kraje.

Co jsou obyvatelé ČR ochotni dělat, když jim hrozí ztráta místa

(populace bez důchodců, v %)

Pramen: STEM, Trendy 5/2016, 951 respondentů (bez důchodců)

Aktuální výsledky průzkumu naznačují měnící se přístup ke strategiím řešení ohrožení nezaměstnaností. Ochota pracovat za nižší mzdu se od roku 2013 postupně mírně snižuje. Ochota pracovat mimo svůj obor byla dlouhodobě velmi stabilní, v aktuálním průzkumu však pozorujeme výrazné oslabení (pokles o 14 procentních bodů). Ochota stěhovat se za prací zůstává podle květnového průzkumu na stejné úrovni jako v předchozích letech, mobilita pracovní síly je tedy stále stejná, relativně nízká.

Pramen: STEM, Trendy 2001-2016

Míra ochoty pracovat za nižší mzdu kvůli obavě ze ztráty zaměstnání je poměrně univerzální, neliší se v různých sociodemografických skupinách.

Ochota pracovat mimo svůj obor závisí na úrovni vzdělání, nejčastěji jsou ochotní pracovat mimo svou kvalifikaci lidé vyučení (81 %), naopak nejméně často lidé s vysokoškolským vzděláním (68 %).

Nejvýraznější rozdíly mezi různými skupinami jsou podle očekávání patrné v ochotě se za prací přestěhovat. Stěhování za prací do jiného města či obce v jiném kraji naší republiky je únosnější pro muže (47 %) než pro ženy (36 %). Odhodlanější se stěhovat za prací jsou mladí lidé pod 30 let, s přibývajícím věkem ochota přestěhovat se za odpovídajícím zaměstnáním klesá (57 % ekonomicky aktivních ve věku 18 až 29 let, 39 % ve věku 30 až 44 let, 34 % ve věku 45 až 59 let).

Lidé, kteří se obávají nezaměstnanosti, v porovnání s těmi, kteří strach z práce nemají, jsou sice odhodlanější pracovat mimo svůj obor či za nižší mzdu, ale jejich ochota či spíše schopnost hledat místo ve větší vzdálenosti od bydliště je omezená. Míra ochoty stěhovat se za prací je přibližně stejná u lidí, kteří z nezaměstnanosti obavy mají, i u těch, kteří se ztráty zaměstnání nebojí.

Co jsou obyvatelé ČR ochotni dělat, když jim hrozí nezaměstnanost

(populace bez důchodců, podle obav z nezaměstnanosti, podíly kladných odpovědí v %)

Pramen: STEM, Trendy 5/2016, 951 respondentů (bez důchodců)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…