Rosatom: Na EXPO-2020 se podepisovaly dohody o malých reaktorech

21.01.2022 22:11 | Tisková zpráva

V rámci EXPO-2020, které probíhá v Dubaji, proběhl 20. ledna 2022 Den malých jaderných elektráren.

Rosatom: Na EXPO-2020 se podepisovaly dohody o malých reaktorech
Foto: red
Popisek: Rosatom

Během nich podepsala ruská korporace pro atomovou energii Rosatom dohody s Filipínami, Kyrgyzstánem a Arménií o tom, že na jejich území postaví jaderné elektrárny malého výkonu.

Filipíny

S filipínským ministerstvem energetiky podepsal Rosatom plán a technické zadání na předběžnou studii proveditelnosti výstavby malé jaderné elektrárny. Navázal tak na memorandum z roku 2019.

„Malé reaktory představují efektivní nástroj pro řešení problému, jak zásobovat stabilní, spolehlivou a ekologickou energií ostrovní státy. Reaktory malého výkonu vyvinuté Rosatomem jsou referenční technologií a používají je jaderné ledoborce v krutých polárních podmínkách,“ uvedl prezident Rusatom Overseas, dceřiné firmy Rosatomu, Jevgenij Pakermanov.

Kyrgyzstán

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Další zemí, která projevila zájem o ruské malé reaktory, je Kyrgyzstán. V tomto případě bylo podepsáno memorandum o spolupráci při výstavbě jaderné elektrárny s reaktorem RITM-200N. Součástí je i rozvoj kyrgyzské jaderné infrastruktury a příprava odborného personálu.

Referenční projekt tohoto reaktoru Rosatom postaví v Usť-Janském regionu Jakutska poblíž ložiska Kjučus, jednoho z největších ložisek zlata v Rusku. Do provozu by měl být uveden v roce 2028.

„Dekarbonizace a rozvoj čistých zdrojů energie je současným světovým trendem a Kyrgyzstán nechce stát stranou,“ okomentoval podpis memoranda náměstek kyrgyzského ministra energetiky Tilek Ajtalijev.

Arménie

S představiteli Arménské jaderné elektrárny podepsal Rosatom memorandum o spolupráci při přípravě výstavby nových jaderných bloků s ruskými jadernými technologiemi.

„Arménie pozorně sleduje světové trendy v dekarbonizaci a rozvoji moderních technologií. Jediná jaderná elektrárna u nás vyrábí zhruba 40 % elektřiny a tento čistý zdroj máme už od roku 1977. Až bude vyčerpána její životnost, chceme pokračovat s výrobou elektřiny z jádra, a proto zkoumáme moderní ruské jaderné technologie,“ řekl generální ředitel Arménské jaderné elektrárny, Eduard Martinosjan.

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom je holding působící v energetice, strojírenství a výstavbě jaderných i větrných elektráren. Pokrývá 20 % spotřeby elektřiny v Rusku, a je tak největším tamním výrobcem elektřiny. Rosatomu patří první místo ve velikosti portfolia zahraničních zakázek na výstavbu nových jaderných bloků: v různé fázi realizace má 35 bloků ve 12 zemích světa. Zároveň je jedinou firmou na světě, která pokrývá celý technologický řetězec jaderné energetiky, od těžby uranu až po vyřazování jaderných objektů z provozu.
Dále vyrábí inovativní jadernou i nejadernou produkci, provádí výzkumné práce, rozvíjí Severní mořskou cestu a ekologické projekty a má na starosti nakládání s radioaktivními odpady. Rosatom spojuje přes 300 firem, ve kterých pracuje více než 275 tisíc lidí. Od roku 2020 je členem UN Global Compact, největší mezinárodní iniciativy v oblasti korporátní sociální odpovědnosti a udržitelného rozvoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …