Rozhodci českého PRIAC a tureckého ITOTAM si vymění zkušenosti

08.11.2022 11:15 | Komerční článek

Rozhodci, zapsaní na listinách dvou významných arbitrážních institucí – pražského PRIAC a istanbulského ITOTAM, se připravují na pomoc podnikatelům z České republiky a z Turecka při řešení případných obchodních sporů v oblasti jižního Balkánu, Blízkého východu a východního Středomoří, ale také ve střední a východní Evropě. Dne 9. listopadu proběhne společný webinář, při kterém si přední odborníci na rozhodčí řízení v obou zemích, a zároveň aktivní rozhodci u českého rozhodčího soudu PRIAC, resp. u tureckého ITOTAM, vymění zkušenosti.

Rozhodci českého PRIAC a tureckého ITOTAM si vymění zkušenosti
Foto: priac.eu
Popisek: Mezinárodní rozhodčí soud při Českomoravské komoditní burze - logo

Rozhodčí řízení je pro české a turecké podnikatele, kteří spolu dělají byznys, vítanou a vhodnou alternativou při řešení případných obchodních sporů. „Rozhodčí řízení v mezinárodních věcech, pokud probíhá u kompetentní a transparentní instituce, je rychlejší a efektivnější, než řešení sporů v rámci státní justice,“ upozorňuje profesor Alexander Bělohlávek, místopředseda rozhodčího soudu PRIAC.

Webinář, který proběhne 9. listopadu, má na programu představení obou rozhodčích soudů, které v červnu letošního roku uzavřely smlouvu o spolupráci, a pravidel jejich fungování, téma regulace rozhodčího řízení v Česku a Turecku a také problematiku uznávání a vykonávání rozhodčích nálezů v obou zemích. Mezi přednášejícími jsou za českou stranu JUDr. Vít Horáček, předseda PRIAC, a prof. Alexander Bělohlávek, místopředseda PRIAC, za tureckou stranu prof. Hakan Pekcanitez, prezident rozhodčího soudu ITOTAM a profesor Ilhan Helvaci, viceprezident ITOTAM. Na webináři budou vystupovat také další členové předsednictva PRIAC a zástupci Českomoravské komoditní burzy Kladno, která je zřizovatelem PRIAC. Předpokládá se rovněž účast zástupců Istanbulské obchodní a průmyslové komory, která je zřizovatelem ITOTAM. PRIAC proto informoval o této aktivitě také Ministerstvo zahraničí České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Svaz průmyslu a dopravy ČR, CzechTrade a další instituce.

„Záměrem PRIAC je navázat bilaterální vztahy s renomovanými rozhodčími soudy v zemích, které jsou z pohledu zahraničně-obchodních vazeb českých podnikatelů stále perspektivnější a kde rozhodčí řízení představuje vhodný nástroj pro posílení právní jistoty v obchodních vztazích. Kromě Turecka spolupracujeme na podobném principu s našimi kolegy, právníky a rozhodci také v Rakousku, Kazachstánu a Kyrgyzstánu a tento seznam budeme dále rozšiřovat,“ upozorňuje profesor Alexander Bělohlávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …