SANEP: V srpnu by vyhrálo hnutí ANO, do Sněmovny by se dostalo hnutí Přísaha Roberta Šlachty

20.08.2021 10:51

Vládní hnutí premiéra Andreje Babiše by v aktuálním srpnovém měření společnosti SANEP vyhrálo volby do Sněmovny se ziskem 24,6 %, což představuje oproti červenci tohoto roku nárůst o jeden procentní bod.

SANEP: V srpnu by vyhrálo hnutí ANO, do Sněmovny by se dostalo hnutí Přísaha Roberta Šlachty
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Na druhém místě by pak skončilo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 21,3 procentních bodů. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti minulému měsíci polepšilo též o jeden procentní bod. Prvenství si zatím drží koalice SPOLU ve dvou krajích, a to v Jihočeském kraji (23,5 %) a v Praze (34,6 %). 

Koaliční uskupení PIRÁTI/STAN by nyní skončilo na třetím místě, a to se ziskem 20,7 %. Pro uskupení PIRÁTI/STAN znamená tento srpnový hypotetický zisk voličských hlasů velké zklamání, neboť si oproti minulému měsíci pohoršilo takřka o tři procentní body (2,7 %). Navíc tento prudký pokles voličských preferencí jen pár měsíců před volbami není pro jakýkoli politický subjekt dobrou zprávou, zvláště v době, kdy se na plné obrátky rozjíždějí předvolební kampaně. 

Zajímavostí je, že očekávaný duel „Babiš vs. Bartoš“ v Ústeckém kraji se prozatím vyvíjí o poznání lépe právě pro předsedu ANO a současného premiéra Andreje Babiše. V srpnu by v Ústeckém kraji vyhrálo hnutí ANO nad uskupením PIRÁTI/STAN o více než deset procentních bodů.

Na čtvrtém místě by v srpnu skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 9,8 procentních bodů, což znamená oproti červencovému měření mírný nárůst voličských preferencí, a to o 0,2 %. 

Na pátém místě by v srpnu skončila KSČM se ziskem 5,3 procentních bodů, což je o 0,1 procenta více než v červenci tohoto roku. 

Pomyslnou vstupenku do Poslanecké sněmovny by poprvé v měření společnosti SANEP získalo hnutí Roberta Šlachty Přísaha se ziskem 5,2 procentních bodů, což je o 0,3 % více než v předchozím měsíci. Hnutí Přísaha Roberta Šlachty zaznamenává i nadále progresivní nárůst voličské přízně.

Do Sněmovny by se v srpnu dostala ještě Česká strana sociálně demokratická, a to s aktuálním ziskem 5 %. Žádný jiný politický subjekt by se v srpnu do Sněmovny PČR nedostal. 

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by se pak ani v srpnu nedostalo koaliční uskupení Trikolóra/Svobodní/Soukromníci (3 %), stejně tak jako Aliance pro budoucnost (2,4 %) a Strana zelených (1,7%). 
Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky utvořených koaličních bloků politických stran a hnutí, ostatních stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v srpnu letošního roku 2procentní hranici:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…