SMS ČR: Účelové přihlašování se k trvalému pobytu musí skončit

05.10.2018 17:45

SMS ČR bojuje proti nekalým volebním praktikám. Karlova Studánka, Hřensko. To jsou jména dvou nejznámějších obcí, ve kterých v minulých volbách do obecních zastupitelstev došlo k nekalým praktikám. Ty spočívaly v tom, že do těchto obcí velmi krátce před komunálními volbami přesunuli své trvalé bydliště lidé úzce spojení s některými z kandidujících volebních stran.

SMS ČR: Účelové přihlašování se k trvalému pobytu musí skončit
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Uvedené kauzy se dostaly dokonce až na stůl soudců Ústavního soudu, který opakovaně vyzval k legislativnímu řešení tohoto závažného nešvaru, jemuž napomáhá dosavadní úprava. Aktivní volební právo je totiž navázané na institut trvalého bydliště - a jeho změnu je možné provést i pár dnů před volbami… Navzdory volání Ústavního soudu dosud nebyla přijata změna, která by na podobné volební podvody dostatečným způsobem reagovala.

To je alarmující i ve světle aktuálních informací, kterými disponuje SMS ČR, podle kterých se účelové změny trvalého bydliště nevyhýbají ani letošním komunálním volbách. “Máme signály opět i v letošních volbách, že dochází k účelovým přehlašováním, například v obci Hora Svatého Šebestiána, Moldava a dalších. Například v Moldavě v Ústeckém kraji přírůstek počtu nových obyvatel odpovídá pětině voličů účastnících se voleb.

V reakci na tyto opakující se nešvary budeme žádat ministra Hamáčka, aby ministerstvo vnitra reagovalo na nálezy Ústavního soudu ČR a ztížilo tak tyto volební podvody. Budeme také žádat, aby ministerstvo vypracovalo analýzu přehlašování občanů těsně před letošními komunálními volbami,” vysvětluje předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

“Máme zprávy i o jiných nekalých praktikách, například z obce Vlachovice ve Zlínském kraji, kde každý rok těsně před volbami objevují anonymní lživé letáky a nejinak se tomu stalo i dnes ráno, tedy v den voleb. Tentokráte však již starosta podal na policii trestní oznámení a věc se na rozdíl od minulých voleb bude řešit,” dodává Polčák s tím, že SMS ČR bude chtít iniciovat také změnu trestního zákoníku, která by anonymní nepravdivou volební kampaň postavila mimo zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…