Správa železnic otevře dvě nové zastávky, skončí omezení v Brně a Pardubicích

10.12.2023 7:42 | Tisková zpráva

Správa železnic připravila pro cestující několik novinek, které začnou platit v neděli s novým jízdním řádem. Otevřou se hned dvě nové zastávky, a to Praha-Rajská zahrada a Orel na Chrudimsku. Současně se plně obnoví provoz na čtyřkolejném viaduktu přes řeku Svratku v Brně. V úterý 19. prosince pak začnou vlaky využívat nový dvoukolejný most přes Labe na společném úseku tratí z Pardubic do Hradce Králové a do Chrudimi.

Správa železnic otevře dvě nové zastávky, skončí omezení v Brně a Pardubicích
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Prakticky současně s dokončením modernizace traťového úseku z Prahy-Vysočan do Mstětic se otevře pro veřejnost i nová tříkolejná zastávka Praha-Rajská zahrada. Tvoří ji dvě zastřešená nástupiště o délce 220 metrů, bezbariérové propojení s přístupovou lávkou zajistí výtahy. Díky nové zastávce získají cestující novou možnost přestupu na linku B metra.  

Vlaky začnou od neděle obsluhovat také obec Orel nedaleko Slatiňan na Chrudimsku. Výstavbu zastávky zahájila Správa železnic letos v září. Cestující mají k dispozici 90 metrů dlouhé nástupiště, které umožňuje bezbariérový přístup, stejně tak nástup do moderních vlaků. Celkové náklady dosáhly necelých 14,2 milionu korun.

S příchodem nového jízdního řádu skončí rovněž omezení na viaduktu přes ulici Poříčí v Brně, obnoví se provoz na všech čtyřech kolejích. Skončí tak odklony osobních vlaků ve směru na Zastávku u Brna, které v pracovní dny zajížděly na brněnské dolní nádraží.

Další zlepšení čeká od úterý 19. prosince nejen cestující mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, ale také ve směru do Chrudimi. Díky zahájení provozu na novém dvoukolejném mostu přes Labe skončí několikaměsíční nepřetržitá výluka, během které byly všechny vlaky přes stanici Pardubice-Rosice nad Labem nahrazeny autobusy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…