Správa železnic otevře dvě nové zastávky, skončí omezení v Brně a Pardubicích

10.12.2023 7:42 | Tisková zpráva

Správa železnic připravila pro cestující několik novinek, které začnou platit v neděli s novým jízdním řádem. Otevřou se hned dvě nové zastávky, a to Praha-Rajská zahrada a Orel na Chrudimsku. Současně se plně obnoví provoz na čtyřkolejném viaduktu přes řeku Svratku v Brně. V úterý 19. prosince pak začnou vlaky využívat nový dvoukolejný most přes Labe na společném úseku tratí z Pardubic do Hradce Králové a do Chrudimi.

Správa železnic otevře dvě nové zastávky, skončí omezení v Brně a Pardubicích
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Prakticky současně s dokončením modernizace traťového úseku z Prahy-Vysočan do Mstětic se otevře pro veřejnost i nová tříkolejná zastávka Praha-Rajská zahrada. Tvoří ji dvě zastřešená nástupiště o délce 220 metrů, bezbariérové propojení s přístupovou lávkou zajistí výtahy. Díky nové zastávce získají cestující novou možnost přestupu na linku B metra.  

Vlaky začnou od neděle obsluhovat také obec Orel nedaleko Slatiňan na Chrudimsku. Výstavbu zastávky zahájila Správa železnic letos v září. Cestující mají k dispozici 90 metrů dlouhé nástupiště, které umožňuje bezbariérový přístup, stejně tak nástup do moderních vlaků. Celkové náklady dosáhly necelých 14,2 milionu korun.

S příchodem nového jízdního řádu skončí rovněž omezení na viaduktu přes ulici Poříčí v Brně, obnoví se provoz na všech čtyřech kolejích. Skončí tak odklony osobních vlaků ve směru na Zastávku u Brna, které v pracovní dny zajížděly na brněnské dolní nádraží.

Další zlepšení čeká od úterý 19. prosince nejen cestující mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, ale také ve směru do Chrudimi. Díky zahájení provozu na novém dvoukolejném mostu přes Labe skončí několikaměsíční nepřetržitá výluka, během které byly všechny vlaky přes stanici Pardubice-Rosice nad Labem nahrazeny autobusy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…