Správa železnic v roce 2022

04.02.2022 11:48 | Tisková zpráva

Modernizace železničních tratí, uzlů a stanic včetně výpravních budov, příprava vysokorychlostních tratí a zvyšování bezpečnosti na přejezdech – to jsou priority Správy železnic pro rok 2022.

Správa železnic v roce 2022
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Manažer infrastruktury naváže na vydařený loňský rok, kdy velmi úspěšně čerpal finanční prostředky z fondů EU a pro modernizaci železniční infrastruktury využil 99,9 % všech evropských dotačních prostředků, které byly k dispozici. V roce 2022 bude Správa železnic hospodařit s rozpočtem 53 miliard korun.

„V oblasti objemu investic držíme nastavené tempo a úspory hledáme hlavně v údržbě. Prioritou je pak další postup v přípravě vysokorychlostních tratí, které nás propojí s Evropou a přinesou velké ekonomické benefity,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. Mezi klíčové stavby, které jsou v realizaci, patří především modernizace na prvním železničním koridoru, jako jsou přestavba uzlu Pardubice, rekonstrukce trati mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí či obnova trati mezi Velimí a Poříčany.

„Letošek je na české železnici výjimečný. Na jedné straně bude téměř po celý rok přerušený provoz mezi Brnem a Blanskem z důvodu realizace tří modernizačních projektů v tomto úseku. Na druhé straně se začne jezdit na zcela nových úsecích čtvrtého železničního koridoru mezi Sudoměřicemi a Voticemi i Soběslaví a Doubím, což představuje na české železniční síti nových 28,7 km tratí a sedm zastávek,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Kromě staveb v realizaci má Správa železnic v různých fázích přípravy desítky projektů zaměřených na modernizaci koridorů, tratí, uzlů, zvyšování bezpečnosti (ETCS, přejezdy) nebo elektrizaci.

Nejvýznamnější probíhající investiční akce v roce 2022:

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55310 lidí

  • Adamov – Blansko, BC
  • Modernizace železničního uzlu Pardubice
  • Brno-Maloměřice St. 6 – Adamov, BC
  • ETCS+DOZ Votice – České Budějovice
  • Velim – Poříčany, BC
  • Zdvoukolejnění Pardubice-Rosice n. L. – Stéblová
  • Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí, původní stopa, BC
  • Mstětice - Praha-Vysočany
  • Rekonstrukce stanice Vsetín
  • Modernizace trati Sudoměřice – Votice
  • Modernizace trati Soběslav – Doubí
  • Uzel Plzeň, 5.stavba Lobzy - Koterov

Příprava vysokorychlostních tratí

Projektuje se nebo se začne projektovat celkem 300 km vysokorychlostních tratí. V prvním čtvrtletí Správa železnic vyhlásí výsledky architektonické soutěže na terminál VRT v Roudnici nad Labem a zveřejní jeho podobu. Do další fáze postoupí příprava v oblasti technologického zajištění VRT. S tím souvisí analýza trhu a následné zajištění vzorových technických řešení a licencí na potřebné infrastrukturní prvky. Bude pokračovat intenzivní komunikace s dotčenými obcemi, kraji, veřejnými spolky, zájmovými sdruženími a občanskými iniciativami.

Výpravní budovy

Aktuálně se rekonstruuje 53 nádražních budov, které jsou v různých fázích rozpracovanosti. Letos budou pokračovat renovace velkých památkově chráněných budov v Českých Budějovicích, na pražském hlavním nádraží, v Plzni nebo v Pardubicích. Dokončí se opravy nádražních objektů v Berouně, Písku nebo Veselí nad Lužnicí. Správa železnic v roce 2021 kompletně zrekonstruovala 73 nádražních objektů. Finanční náklady, které byly do stavebních a údržbových akcí vynaloženy, přesáhly částku dvě miliardy korun.

Přejezdy

Správa železnic bude pokračovat ve zvyšování úrovně zabezpečení přejezdů. Dokončí rozpracované akce v počtu minimálně 150 železničních přejezdů a zahájí realizaci dalších modernizací úrovňových křížení na české železniční síti. Aktuálně je na modernizaci přejezdů v roce 2022 vyčleněna částka cca 2,4 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …