Tajemství skrytá a odhalená na Prima ZOOM

22.04.2014 10:58

Během čtvrtečního a pátečního odpoledne vám odhalíme překvapivá tajemství. Ve středu Mléčné dráhy číhá skutečné nebezpečí. Je to monstrum, které pohltí vše, co se k němu přiblíží. Je to černá díra.

Tajemství skrytá a odhalená na Prima ZOOM
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

Víte, že výzkumné robotické sondy Spirit a Opportunity přistály na Marsu již v roce 2004. Jejich výzkumná cesta měla původně trvat pouze 90 marsovských dní. Jenže obě sondy stále pracují. Pojďme se podívat na jejich prvních pět let. A co takový nález lebky v hromadném hrobě obětí moru v Benátkách, který rozpoutal hledání pravdy, zda zemřelý nebyl upírem? Jak je možné, že mezi množstvím jiných mrtvých z morové epidemie jen tato jedna lebka nesla znaky vampírismu?

Nechte se překvapovat na Prima ZOOM:

Čtvrtek 24. 4. 17.55 – Černá díra: Monstrum Mléčné dráhy
Čtvrtek 24. 4. 18.55 – Pět let na Marsu
Pátek 25. 4. 17.55 – Upíři v Benátkách

Černá díra: Monstrum Mléčné dráhy

Před pětasedmdesáti lety tehdejší radioteleskop zaznamenal neznámé šumy, které tak potvrdily to, co už předpověděl ve svých výpočtech Albert Einstein. Přímo někde ve středu Mléčné dráhy se nachází velká černá díra – vesmírný objekt, který má schopnost pohlcovat časoprostor. V roce 1966 mladý astronom Eric Becklin pomocí infračerveného detektoru připojeného na teleskop objevil samotný střed naší galaxie. Už tehdy chápal, že právě tento střed zřejmě obsahuje černou díru. Ta byla dosud skryta za hvězdný prach a oblaka plynů. Jeho infračervený detektor odhalil za oblakem plynu a prachu shluk různých rychle rotujících galaxií. Ty jsou právě jakýmsi viditelným otiskem černé díry. Samotná černá díra není vidět a jedná se o objekt, který pohlcuje okolní prostor, jenž se do něj propadá. Černá díra se rodí z hvězd, které se nazývají červený superobr. Sledováním pohybů ve středu galaxie se tak mapuje velikost naší černé díry. V roce 1999 se podařilo zachytit záblesk, jenž naznačuje, že naše černá díra se opět probouzí k životu. Máme se bát zániku naší galaxie?

Pět let na Marsu

Když v roce 2004 přistály na povrchu Marsu obě robotické sondy, vědci netušili, že plánovaných devadesát dnů, po které měly sondy fungovat, se několikanásobně protáhne. Sonda Opportunity měla větší štěstí, přistála totiž na místě, kde hned mohla potvrdit nález pozůstatků působení dávné vody na povrchu planety. Tím vlastně splnila cíl, pro který byla zkonstruována. Obě sondy totiž měly z geologických vzorků potvrdit bývalou přítomnost vody na planetě. Sonda Spirit takové štěstí neměla, a i když přistála v místě, které mělo být podle vědců kráterem po bývalém jezeru, důkazy o dávné přítomnosti vody na místě nenalezla. Obě sondy byly vědci nasměrovány k dalším cílům a předpokládalo se, že jich možná kvůli své nízké plánované životnosti ani nedosáhnou. Sonda Opportunity však hned ze začátku své cesty poslala na zem údaje o nalezeném hematitu a jarositu. Tyto minerály jasně dokládaly přítomnost vody v době svého vzniku. Sonda Spirit byla nasměrována ke vzdáleným kopcům označeným jako Columbia Hills. Cestou měla však velký problém se zaprášenými panely solárního nabíjení. Problém ovšem vyřešil závan větru, který panely ofoukl, a tak sonda jako první, člověkem vytvořený stroj vystoupila na první mimozemskou horu. Zde se jí také podařilo zachytit průlet obou marsovských měsíců nad planetou. Sonda Opportunity byla nasměrována ke vzdálenému kráteru Victoria. Cestou sice uvízla v písečné duně, dokázala se z ní však vyprostit a kráteru dosáhla. Zde opět potvrdila bývalou přítomnost vody. Dalším cílem Spiritu byla vulkanická horninová deska Home Plate. Spirit měl však celou dobu postupu k tomuto cíli technické problémy se zaseknutým kolem. Kvůli tomu za sebou vyrýval hlubokou brázdu. V této brázdě se však podařilo objevit další převratnou informaci. Nález čistého křemíku dokázal, že na planetě mohl být v minulosti bakteriální život. V průběhu těchto prvních pěti let musely sondy přežít nespočet technických problémů a problémů se zapadnutím do sypkého písku planety. Zažily také prachovou bouři, která je takřka vyřadila z provozu. Přesto však dál pokračovaly ve svém průzkumu planety. Sledujte jejich dobrodružnou cestu po povrchu Marsu.

Upíři v Benátkách

Ve chvíli, kdy vědci zkoumali hromadný hrob z roku 1575, ve kterém byly pohřbeny oběti moru, nalezli lebku, která jasně ukazovala, že mrtvola byla rituálně zohavena. Zdá se, že Benátčané, kteří mrtvého do hrobu uložili, byli přesvědčeni, že pohřbívají upíra. Forenzní technik Matteo se pustil do úkolu zjistit o mrtvém co nejvíce. Během jednoho roku provedl jak ohledání hrobu, testy DNA, určení pohlaví, paleodietologické testy, tak i plastiku možného obličeje. Před Matteem, který začal zkoumat i možné okolnosti rituálního pohřbu, se objevil obraz ženy z nižší vrstvy, která se na šestnácté století dožila vysokého věku (přes šedesát let) a byla zřejmě obětí moru. Ve chvíli, kdy Benátky zasáhla tato „černá smrt“, Benátčané z důvodu velkého množství mrtvých začali otevírat čerstvé hroby a doplňovat je nově zemřelými. Při otevření hrobu zřejmě narazili na nerozložené tělo mrtvé a nabyli dojmu, že mrtvá je upírem, protože se na rozdíl od okolních těl rozkládala pomaleji. Proto se jí dle tehdejší tradice pohřbů mrtvých-živých pokusili nacpat do úst cihly. Po více než pěti stech letech tak mrtvá vydala obraz své doby, ve které žila.

Reprízy:

Černá díra: Monstrum Mléčné dráhy       Pět let na Marsu         Upíři v Benátkách
         27. 4. ve 13.55                                27. 4. v 14.55                  28. 4. ve 14.05
         30. 4. ve 22.05                                30. 4. ve 23.05                  1. 5. ve 22.10
           3. 5. v 9.55                                     3. 5. v 10.55                    4. 5. v 10.00
           7. 5. ve 2.00                                    7. 5. ve 2.50                    8. 5. ve 1.50
           9. 5. v 6.20                                      9. 5. v 7.15                     10. 5. v 6.05

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…