ÚZSVM: Lesy ČR získaly pozemky v hodnotě téměř čtyř milionů korun

16.03.2021 19:38

Pracoviště ÚZSVM v České Lípě, Liberci, Chomutově, Litoměřicích a Teplicích předala státnímu podniku Lesy ČR na konci roku 2020 pozemky o celkové výměře 54 366 m2 a hodnotě 3,7 milionu Kč.

ÚZSVM: Lesy ČR získaly pozemky v hodnotě téměř čtyř milionů korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Nejrozsáhlejší pozemky převzaly Lesy ČR od ÚZSVM v Liberci. Celková výměra čtyř pozemků, které se nacházejí v katastrálních územích Frýdlant, Cetenov a Petrašovice, činila 24 408 m2. Pozemek v k. ú. Petrašovice leží v okrajové části obce Bílá a nachází se na něm vzrostlé stromy, pozemek v k. ú. Cetenov slouží jako jediná přístupová cesta k části lesního pozemku. Oba tyto pozemky získal ÚZSVM do příslušnosti hospodařit po ukončení činnosti Okresního úřadu Liberec. Poslední dva pozemky leží v katastrálním území Frýdlant ve velkoplošném zvláště chráněném území Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Před samotným převodem byly zapsány v katastru nemovitostí na dnes již neexistující státní organizaci Ústav sociální péče MÚP pro mládež, Praha. Tato organizace byla zrušena bez likvidace k poslednímu dni roku 2000. Jedná se tak o majetek, s nímž nehospodaří žádná organizační složka státu.

Šest pozemků o celkové výměře 23 888 m2 převedlo státnímu podniku chomutovské pracoviště. Tři pozemky se nacházejí v katastrálním území Vysoká Pec, Pavlov u Vernéřova a Podmilesy. Tyto pozemky získal ÚZSVM po ukončení činnosti Okresního úřadu Chomutov. Další pozemek leží v katastrálním území Vernéřov a ÚZSVM ho získal na základě souhlasného prohlášení podepsaného se Státním pozemkovým úřadem, protože pozemek nesplňoval podmínky zákona o půdě. Poslední dva předané pozemky leží v katastrálním území Černý Potok a původně byly zapsány na neznámého vlastníka. Prověřováním nabývacích titulů bylo potvrzeno vlastnictví státu, neboť původní pozemkové parcely byly v pozemkových knihách zapsány jako veřejný statek. Pozemky bezprostředně navazují na lesní pozemky nebo se na nich nachází přístupová lesní cesta.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Pět pozemků o celkové výměře 5 194 m2 si připsaly Lesy ČR v okrese Česká Lípa. Pozemky leží v katastrálních územích Jablonné v Podještědí, Dolní Libchava, Heřmanice v Podještědí a Arnultovice u Nového Boru. Pozemky jsou porostlé vzrostlými stromy a dřevinami, některé jsou částečně zatravněné s křovinami a navazují na lesní porost ve vlastnictví LČR. Pozemky ležící v katastrálním území Heřmanice v Podještědí se současně nachází v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Čtyři z pěti pozemků nabyl ÚZSVM do příslušnosti hospodařit na základě smlouvy o předání majetku od Státního statku Bílý Kostel, v likvidaci, pátý po ukončení činnosti Okresního úřadu Česká Lípa.

Od litoměřického pracoviště ÚZSVM získaly Lesy ČR dva pozemky o celkové výměře 800 m2 ležící v katastrálním území Jenčice. Pozemky současně leží v I. zóně ochrany přírody Chráněné krajinné oblasti České středohoří a jsou součástí lesního komplexu mimo zastavěné území obce a evropsky významné lokality Košťálov. Tyto pozemky s lesním porostem jsou vklíněny mezi lesní pozemky ve vlastnictví LČR a v minulosti byly evidovány v katastru nemovitostí také na neznámého vlastníka. Prověřením nabývacích titulů pak bylo zjištěno, že současné pozemky vznikly z původních pozemkových parcel, jejichž vlastníky byli před rokem 1945 hrabě Karel Jan Schönborn a jeho syn Hugu Damian Schönborn, kteří vlastnili, mimo jiné i Velkostatek Dlažkovice. Tyto původní pozemkové parcely v Jenčicích patřily do deskového majetku Panství Dlažkovice, které bylo v roce 1947 konfiskováno. V dalších letech byly parcely přiděleny do lesního celku evidovaného pro československý stát - Československé státní lesy – Lesní závod Lovosice.

Jediný a nejmenší pozemek převedl Lesům ČR ÚZSVM v Teplicích. Pozemek o výměře 76 m2 leží v katastrálním území Hajniště u Duchcova a tvoří komplex s lesním porostem a je porostlý vzrostlými dřevinami. ÚZSVM ho nabyl do příslušnosti hospodařit po ukončení činnosti Okresního úřadu Teplice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…