ÚZSVM v letošním roce převedl zdarma nemovitosti v hodnotě přes 848 milionů korun

08.12.2021 19:32 | Tisková zpráva

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) od ledna do října roku 2021 zdarma převedl již 15 379 položek nemovitého majetku v hodnotě 848,8 milionu korun. Nejčastěji je majetek předáván na jiné státní instituce, ale také obcím a krajům.

ÚZSVM v letošním roce převedl zdarma nemovitosti v hodnotě přes 848 milionů korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Bezúplatné převody majetku, který náš úřad získá a nepotřebuje pro výkon své činnosti, dlouhodobě převažují nad prodeji. Pomáháme tím nejen organizačním složkám státu, ale zejména obcím a krajům významně usnadnit jejich hospodaření a rozvoj. Navíc majetek, který si státní instituce nabízejí mezi sebou, je transparentně zveřejněn i na našich stránkách www.nabidkamajetku.cz,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. 

Za deset měsíců roku 2021 bylo nejvíce nemovitostí převedeno na Státní pozemkový úřad, a to 3 858, v celkové hodnotě 71,8 milionu korun. Dalších 1 149 nemovitostí v hodnotě 26,7 milionu bylo převedeno na Lesy ČR a 731 nemovitostí v částce 262 milionů korun získaly státní podniky Povodí.

Města a obce získaly od ÚZSVM v tomto období 2 046 nemovitostí v hodnotě 139,7 milionu korun. Na kraje včetně správy silnic pak ÚZSVM bezúplatně převedl 781 nemovitostí v částce přesahují 45 milionů korun. ÚZSVM se snaží maximálně vyhovět žádostem obcí a krajů o státní nemovitosti, musí však přitom dodržovat podmínky stanovené zákonem, metodikou a stanovisky Ministerstva financí. Metodický pokyn Ministerstva financí včetně informačního materiálu, jak mohou obce a kraje získat od státu majetek, je zveřejněn na webových stránkách ÚZSVM ZDE.

Další skupinou nabyvatelů jsou soukromé právnické osoby. Nejčastěji se jedná o případy zákonných převodů podílů na pozemcích pod bytovými domy, kdy byl v 6 060 případech převeden majetek v celkové částce 52,6 milionu korun. 

Příklady převedených nemovitostí v letošním roce:

  • ÚZSVM v Ústí nad Orlicí převedl zdarma do vlastnictví obce Záchlumí budovu, která slouží k požární ochraně. Budova byla postavena již na přelomu 19. a 20. století pro potřeby místních hasičů.
     
  • Holovousy na Jičínsku získaly od ÚZSVM zdarma sedm pozemků o celkové výměře přes půl hektaru. Pozemky jsou vedeny jako rekreační plocha a jsou součástí holovouské obory. V té se nachází krajinotvorná a protipovodňová opatření. Bylo zde také vytvořeno biocentrum, které podpořilo životní podmínky chráněných druhů. Díky převodu majetku mohou místní tento areál dále rozvíjet a zvelebovat.
     
  • ÚZSVM zdarma převedl dva pozemky o celkové výměře 387 m² do užívání Domu dětí a mládeže v Písku. Ten má v plánu na nově nabytých pozemcích provést celkovou rekonstrukci kluboven, které pak bude využívat i oddíl vodních skautů Písek.
     
  • ÚZSVM zdarma převádí státním institucím také movitý majetek, který mu připadne například po majitelích bez dědiců nebo z trestné činnosti. Jedná-li se například o předměty, které mají historickou hodnotu, ÚZSVM je zdarma předává státním galeriím či muzeím. Šperky jsou často také předávány Puncovnímu úřadu.  Zachovalé vybavení domácností, elektroniku nebo vybavení pro sport předává dětským domovům, výchovným ústavům, státním lázním nebo nemocnicím. V letošním roce zatím převedl více než 1 500 položek movitého majetku. Nejčastěji je majetek převáděn Hasičskému záchrannému sboru ČR či Policii ČR.

Příklady převedeného movitého majetku v letošním roce:

  • ÚZSVM předal Hasičskému záchrannému sboru Kraje Vysočina elektrický vysokozdvižný vozík, dva generátory teplého vzduchu a několik ventilátorů hasičům Ústeckého kraje a dva vzduchové kompresory a dvě elektrocentrály Záchrannému útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky. Tyto věci byly používány při nelegální výrobě cigaret.
     
  • Táborské pracoviště ÚZSVM zdarma převedlo Dětskému domovu se školou, středisku výchovné péče a základní škole Býchory jízdní kolo značky OLPRAN model CAIRO červeno-černé barvy, které je určeno pro sportovní a rekreační jízdu.
     
  • ÚZSVM převedl motorovou koloběžku a kolekci časopisů Psychiatrické nemocnici Bohnice, stát tyto majetky nabyl po majiteli bez dědiců. Vzhledem k tomu, že areál bohnické nemocnice má rozlohu 65 hektarů, využijí zaměstnanci tohoto dopravního prostředku ke snazším a rychlejším přesunům mezi jednotlivými pavilony. Časopisy Čtyřlístek budou pracovníci nemocnice využívat pro práci s dětskými pacienty.
     
  • Do Technického muzea v Brně byly předány čtyři historické motocykly značek Jawa (r. v. 1930), Praga (r.v. 1929), Indian Scout (r.v. 1925) a Matchless z roku 1964. Tyto historické kousky byly odebrány původnímu majiteli v rámci vyšetřování majetkové trestné činnosti. Motocykly jsou nyní součástí expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…