ÚZSVM převzal výsledky stavebních průzkumů v areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti

22.11.2021 22:54 | Tisková zpráva

Záchrana jedinečné kulturní památky ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) pokračuje podle plánu. V areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti byly dokončeny stavebněhistorický a stavebnětechnický průzkum. Díky těmto průzkumům získal ÚZSVM informace o aktuálním technickém stavu i dochovaných autentických prvcích a stavebním vývoji jednotlivých objektů, které se v areálu nacházejí.

ÚZSVM převzal výsledky stavebních průzkumů v areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

S výsledky obou průzkumů ÚZSVM seznámil také Moravské zemské muzeum, v jehož spolupráci bude v části areálu bývalé věznice vybudováno důstojné Muzeum totality připomínající pohnutou historii tohoto místa. Průzkumy zároveň poslouží pro přípravu architektonické soutěže.

Stavebněhistorický průzkum potvrdil předpoklad, že naprostá většina konstrukcí věznice pochází z období výstavby, tedy z let 1896 - 1897. Do stejného období jsou pak datovány i některé dveře k celám, cihlová dlažba, mříže či zachovaný kovový čistič obuvi. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že až do roku 1948 nedošlo v areálu věznice k žádným větším stavebním zásahům. Až v roce 1953 byla vybudována kanalizace a změněna dispozice jednotlivých cel, společných prostor i venkovního dvora. V období po zrušení věznice v roce 1960 započalo pozvolné chátrání. V tomto období došlo rovněž k největším ztrátám mobiliáře v interiéru.

Sondy na fasádě a stěnách v interiérech se zaměřily na barevné úpravy. Ukázalo se, že nejstarší barevná výmalba byla v případě vězeňských křídel s celami pravděpodobně řešena velmi jednoduše v bílém nebo šedomodrém odstínu. Dle sond lze rovněž usuzovat, že celý areál byl při svém vzniku opatřen monochromním pískově žlutým nátěrem a jako plnivo pro vápennou omítku byl použit říční písek. To dokládá hojný výskyt nalezených schránek sladkovodních měkkýšů.

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí

Součástí stavebněhistorického průzkumu bylo také provedení zjišťovacího záchranného archeologického výzkumu. Desítka sond v areálu věznice odkryla například zbytky komunikací z různých období fungování objektu, základy staveb i původní dláždění nádvoří.

Druhý průzkum pak detailně zdokumentoval základní stavebně technický stav nejen hlavní budovy, ale i například garáží či obvodové zdi. Souběžně s tímto průzkumem probíhaly i další speciální diagnostické průzkumy, jako například mykologický, geologický, hydrogeologický či radonový.

Záchraně této jedinečné památky s pohnutou minulostí věnuje ÚZSVM velkou pozornost a dělá vše pro to, aby veškeré práce maximálně urychlil. V areálu bývalé věznice ÚZSVM vybuduje důstojné Muzeum totality a přesune do něj okresní státní zastupitelství, okresní soud a probační a mediační službu.

Příběhu a rekonstrukci uherskohradišťské věznice se věnuje také speciální webová stránka ÚZSVM, která je dostupná ZDE. Návštěvníci zde naleznou nejen přehlednou časovou osu s klíčovými momenty historie i současnosti, ale také aktuální informace o rekonstrukci areálu včetně plánů do budoucna a odpovědí na nejčastější dotazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…