Díky ÚZSVM prodal stát v online aukcích nemovitosti již za více než 1,5 miliardy

13.11.2021 7:34 | Tisková zpráva

Již tři roky mohou zájemci v elektronickém aukčním systému Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dostupném na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz nakupovat nepotřebné státní nemovitosti. Od 1. listopadu 2018 do konce října letošního roku proběhlo celkem 4 320 výběrových řízení s elektronickou aukcí na nemovitosti, v nichž stát získal přes 1,5 miliardy korun.

Díky ÚZSVM prodal stát v online aukcích nemovitosti již za více než 1,5 miliardy
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Náš elektronický aukční systém na stránkách www.nabidkamajetku.cz se opakovaně ukazuje jako nejúspěšnější platforma pro prodej státního majetku. Díky příhozům v elektronických aukcích jsou výrazně zvyšovány příjmy státního rozpočtu a už nyní je jisté, že ÚZSVM letos dosáhne minimálně třetích nejvyšších příjmů ve své historii,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Že je online prodej nepotřebného státního majetku atraktivní i pro veřejnost, dokládá i počet zaregistrovaných účastníků aukcí, který aktuálně přesahuje 17,5 tisíce. Dalších více než 11 tisíc zájemců se přihlásilo k odběru novinek a celkově už stránky online aukcí navštívilo téměř 1,7 milionu unikátních uživatelů,“ dodala Kateřina Arajmu.

Na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz naleznou zájemci přehledně nabídky převážně od ÚZSVM, ale i dalších státních institucí. Díky tomu výrazně ušetří čas a nemusí složitě vyhledávat nabídky na stovkách jiných webových adres. Veřejnost může v elektronických aukcích získat různě typy nemovitostí, zejména na pozemky, byty, rodinné domy, chaty, ale také historické vily, vojenské bunkry či bývalé továrny.

K nejvýznamnějším online prodejům letošního roku například pozemek v Praze na Černém Mostě (ZDE), který byl prodán za téměř 18,9 milionu korun, nebo pozemek v pražských Vokovicích (ZDE), jehož výsledná cena se díky 104 příhozům vyšplhala na 17,1 milionu korun. Nového majitele našly v elektronické aukci také dvě krásné historické nemovitosti v Ústí nad Labem, a to Schichtova vila (ZDE), která byla prodána za 15,9 milionu korun, a sousední Hönigova vila (ZDE), jejíž cena se po 13 příhozech vyšplhala na konečných 10,25 milionu korun. Rekord v prodeji nemovitosti v elektronické aukci drží areál bývalého zahradnictví (ZDE) o rozloze 1,5 hektaru v Plzni na Doubravce, který byl prodán za 39,9 milionu korun.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

Aktuálně se veřejnost může zapojit do elektronické aukce na historicky cennou Geipelovu vilu v centru Aše (ZDE), která je nabízena za minimální cenu 6,7 milionu korun. Reprezentativní vilu si na konci 19. století nechal v duchu romantizujícího historismu postavit významný ašský podnikatel a mecenáš Gustav Geipel. Na nového majitele čeká také rodinný dům se zahradou (ZDE), nacházející se v klidné lokalitě obce Nová Ves pod Pleší na Příbramsku, za 9,7 milionu korun, nebo 30 nebytových jednotek (ZDE), které se nacházejí v budově "Galen" v blízkosti centra Ústí nad Orlicí za 12,1 milionu korun. V nabídce je i pozemek pod Píšťanským jezerem na Litoměřicku (ZDE), který je nabízen za minimální cenu 5,4 milionu korun.

ÚZSVM elektronický aukční systém průběžně vylepšuje. Nedávno například rozšířil možnost zaplacení kauce i kupní ceny v elektronické aukci pomocí QR kódů. Zájemci o nepotřebný státní majetek tak mohou využít rychlejšího a jednoduššího způsobu platby bez nutnosti ručně přepisovat platební údaje. Systém také upozorní účastníky aukce na případný chybně zadaný příhoz. To znamená, že pokud zájemce učiní příhoz, který je vyšší než 25 % příhozu původního, je požádán systémem o potvrzení tohoto příhozu. Občané se navíc mohou zapojit z pohodlí svého domova i do elektronických aukcí na pronájem nebo pacht nemovitostí a také online sledovat i jejich průběh, jako je tomu v případě online prodejů nepotřebného státního majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…