Uctění památky obětí tábora v Letech u Písku

03.08.2015 21:00

Členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, která spadá do gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera, se zúčastnili v pondělí 3. srpna 2015 pietního aktu v Letech u Písku a připomněli tak romské oběti nacismu v době druhé světové války.

Uctění památky obětí tábora v Letech u Písku
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

V zastoupení ministra Dienstbiera, který je v zahraničí, uctili památku obětí vedoucí Oddělení kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Martin Martínek společně se svými spolupracovníky.

V rámci pietního aktu položili jménem Jiřího Dienstbiera květiny k pomníku na pohřebišti a poklonili se památce romských obětí holocaustu.

Vzpomínkovou akci k uctění obětí romského holocaustu za 2. světové války a připomenutí si zahájení a ukončení provozu cikánského tábora Lety organizoval památník Lidice, který má správu bývalého tábora v Letech u Písku na starosti. Šlo o druhý vzpomínkový akt v tomto roce. První organizují již mnoho let v polovině května potomci obětí tohoto lágru z řad Romů.

Při obou pietních aktech se každý rok v Letech potkávají přeživší vězňové romského lágru a pozůstalí po obětech společně s osobnostmi českého politického a náboženského života. Ve velkém počtu také přicházejí zástupci diplomatického sboru v ČR, neziskového sektoru a médií.

Lety u Písku jsou smutným mementem romského holocaustu, o němž se začalo diskutovat až v druhé polovině devadesátých let, přestože během druhé světové války zahynulo v koncentračních táborech v Evropě sta tisíce Romů.

Z celkového počtu více než 1300 osob, jež prošly letským táborem, 329 v táboře zemřelo, z toho 241 dětí, 300 vězňů bylo propuštěno nebo uprchlo, více než 500 vězňů bylo deportováno do vyhlazovacího tábora Auschwitz – Birkenau a osud zbylých je nejasný. V srpnu 1943 byl sběrný tábor v Letech zrušen po epidemii břišního a skvrnitého tyfu.

Genocida českých a moravských Romů, která má pro svůj hluboký význam v romštině pojmenování baro murdaripen neboli velké vraždění, mezinárodně též označováno jako PORAJMOS, patří k jedněm z nejdůsledněji provedených genocid druhé světové války. Po jejím skončení jich zůstalo na živu necelých šest set.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…