Úřad práce: Začátek nového školního roku se blíží. S výdaji může potřebným pomoci i stát

28.08.2021 11:51 | Tisková zpráva

Školní pomůcky, kroužky a další výdaje mohou být na začátku školního roku značným zásahem do rozpočtu rodin.

Úřad práce: Začátek nového školního roku se blíží. S výdaji může potřebným pomoci i stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

S náklady souvisejícími se vzděláním a zájmovou činností dětí, a to od základní po vysokou školu, může pomoci především jednorázová dávka pomoci v hmotné nouzi - mimořádná okamžitá pomoc. Je určená i těm, kteří na startu nového školního roku nemají s ohledem na své příjmy, sociální a majetkové poměry, možnost uhradit výše uvedené výdaje vlastními silami.

Mimořádná okamžitá pomoc řeší urgentní náklady související se školou

„Vzdělání, ať už přímo ve škole nebo v zájmových kroužcích, je pro děti často tím nejdůležitějším, co jim rodina může do života dát. Pokud na to rodiče finančně nemají, neměli by se stydět jít na Úřad práce ČR a informovat se, zda jim stát nemůže s jejich situací pomoci,“ doporučuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Vhodnou jednorázovou dávkou, kterou lze využít právě ve finančně náročném období, jako je začátek školního roku, je mimořádná okamžitá pomoc (MOP). Zájemci o ni mohou požádat na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR podle místa trvalého pobytu žadatele.

„Naši zaměstnanci přistupují ke každému případu citlivě. Vždy zohledňují fakt, že se jedná o cílenou pomoc určenou nezaopatřeným dětem,“ zdůrazňuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Úřad práce ČR současně zkoumá odůvodněnost nákladů, jejich ekonomickou náročnost, popř. možnosti jednotlivých školních zařízení, stejně jako možnost úhrady nákladů z jiných zdrojů a další okolnosti. Zároveň bere zřetel i na problematiku začlenění dítěte do dětského kolektivu. Po celkovém posouzení, pokud dávku přizná, stanoví ÚP ČR s ohledem na příjmy žadatele a společně posuzovaných osob výši dávky, a to až do výše konkrétního nákladu. Součet poskytnutých dávek však nesmí v rámci kalendářního roku překročit 10násobek částky životního minima jednotlivce, tj. max. 38 600Kč. Podrobněji ZDE.

Rodinám může pomoci i přídavek na dítě a další dávky

Rodiny s dětmi, pokud mají nízké příjmy a zatím nepobírají žádné sociální dávky, si mohou u příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR ověřit, zda nemají nárok např. na dávku státní sociální podpory, jako je přídavek na dítě, popř. příspěvek na bydlení či opakující se dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení).

V případě přídavku na dítě došlo od července 2021 ke změnám. Nově dosáhne na tuto dávku až dvojnásobný okruh dětí, přičemž se výrazně zvýšila i poskytovaná částka. Nárok na přídavek na dítě mají všechny nezaopatřené děti, jestliže příjem v rodině nepřesáhne 3,4násobek životního minima (dříve 2,7násobek). V praxi to znamená, že samoživitel s jedním dítětem dosáhne na dávku s příjmem ve výši 20 298 Kč, oproti původním 16 119 Kč. Výše dávky se pohybuje v rozmezí od 630 do 1 380 Kč a odvíjí od věku dítěte, a toho, zda alespoň jeden jeho rodič pracuje. Více ZDE.

Náhradní výživné chrání děti před neplatiči

Od 1. července 2021 mohou rodiče, pěstouni či opatrovníci dětí požádat Úřad práce ČR o náhradní výživné. Případně o něj mohou žádat zletilé nezaopatřené děti. Smyslem je po přechodnou dobu finančně podpořit nezaopatřené děti v situaci, kdy má rodič z rozhodnutí soudu (rozsudek soudu o povinnosti hradit výživné, případně soudem schválená dohoda o výživném) platit výživné, ale svou vyživovací povinnost vůči dítěti (dětem) neplní. Tedy výživné neposílá vůbec, jen občas anebo ho platí v nižší částce. Výše náhradního výživného může být až 3 000 korun. Úřad práce ČR může tuto dávku pro každé dítě vyplatit v součtu maximálně 24x, přičemž tyto výplaty nemusí jít po sobě. Další podrobnosti, včetně videí a nejčastějších dotazů a odpovědí, jsou uvedeny na speciální webové stránce https://www.uradprace.cz/web/cz/nahradni-vyzivne.

Kde lidé najdou potřebné informace

Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů, jsou k dispozici ZDE. Požádá-li člověk o jakoukoli dávku vyplácenou Úřadem práce ČR, je třeba, aby do žádosti uvedl také telefonní a e-mailové spojení. Zaměstnanci ÚP ČR jej tak, v případě nutnosti, mohou kontaktovat a předejít případným nesrovnalostem.

Aby Úřad práce ČR klientům ještě více zjednodušil proces vyplňování žádostí, postupně umístil na svých webových stránkách a na Facebooku návodné videospoty. V jejich rámci lidem radí nejen jak na vyplňování žádostí, ale diváci se také dozví, jaké jsou základní podmínky pro získání nároku na konkrétní dávku nebo kde najdou potřebné informace. Na webových stránkách ÚP ČR – www.uradprace.cz – jsou uvedeny i další praktické rady a zájemcům je k dispozici i „virtuální asistent“. Tzv. chatbot komunikuje s lidmi na základě definovaných, a tedy nejvíce frekventovaných, otázek z oblasti nepojistných sociálních dávek i zaměstnanosti. V případě obecných dotazů pak klientům poradí zaměstnanci Call centra ÚP ČR (tel. 800 779 900 bezplatná linka, e-mail: callcentrum@uradprace.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Dukovanech začaly první letošní maturity, na ty jaderné se studenti bez výjimky těší

11:54 ČEZ: V Dukovanech začaly první letošní maturity, na ty jaderné se studenti bez výjimky těší

První „maturity“ letošního roku má úspěšně za sebou 32 účastníků unikátního projektu Jaderná maturit…