ÚP ČR pomáhá OZP získat a udržet si práci

12.07.2021 9:41 | Tisková zpráva

Počet osob se zdravotním postižením (OZP), se kterými Úřad práce ČR loni uzavřel Individuální plán pracovní rehabilitace (IPPR), v meziročním srovnání roste. Zatímco v roce 2017 evidoval ÚP ČR celkem 420 takových dohod, v roce 2019 jich bylo 620. Oproti roku 2014 (74 IPPR) je pak nárůst více než pětinásobný. Vlivem pandemie sice loni počet uzavřených plánů klesl, ale v letošním roce se praxe v souvislosti s uvolňováním bezpečnostních opatření opět rozjíždí.

ÚP ČR pomáhá OZP získat a udržet si práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Pracovní rehabilitace je komplexní proces, který umožňuje OZP udržet si stávající zaměstnání a připravit se na povolání či pracovní činnosti, které jsou pro ně vhodné. Může zahrnovat poradenskou činnost, přípravu na budoucí povolání, přípravu k práci, specializované rekvalifikační kurzy, zprostředkování zaměstnání, udržení a změnu zaměstnání, změnu povolání, vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání a pro výkon jiné výdělečné činnosti.

„Všechny tyto aktivity mohou využít lidé se zdravotním postižením nejen v době, kdy hledají zaměstnání, ale také tehdy, když zaměstnaní jsou, jejich zdravotní stav se změní a je třeba na tuto skutečnost adekvátně reagovat, aby si stávající práci dokázali udržet,“ upozorňuje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

„Úřad práce ČR je připraven v tomto ohledu velmi úzce spolupracovat nejen s uchazeči a zaměstnavateli, jež už obdobnou zkušenost mají, ale také s těmi, kteří o takovém kroku uvažují. V případě zájmu o jakékoli informace či praktickou pomoc se mohou s důvěrou obrátit na naše specialisty,“ doplňuje ředitelka Odboru zaměstnanosti a EU z Generálního ředitelství ÚP ČR Eva Stratilová.

Pokud má člověk se zdravotním postižením zájem o zařazení do pracovní rehabilitace, může kontaktovat kterékoli pracoviště ÚP ČR v rámci kraje, v němž má trvalé bydliště či v místě bydliště, kde se obvykle zdržuje. Pověřený zaměstnanec s ním vypracuje Individuální plán pracovní rehabilitace, v jehož rámci zohlední potřeby, schopnosti, dovednosti a samozřejmě zdravotní způsobilost žadatele. Na základě dohodnutého harmonogramu pak probíhají aktivity, jejichž cílem je buď získání nové práce, nebo udržení té dosavadní. Více na https://www.uradprace.cz/web/cz/rehabilitace

Pracovní rehabilitaci zajišťuje Úřad práce ČR ve spolupráci se zaměstnavateli, vzdělávacími a zdravotnickými zařízeními a s lékaři. Její součástí je také úhrada nákladů s ní spojených (např. cestovné). Jedním z prvních krajů, kde ÚP ČR v minulosti zaváděl prostřednictvím své krajské pobočky pracovní rehabilitaci postupně do praxe, bylo Pardubicko. Od roku 2005 se v tomto regionu daří zapojovat OZP do pracovního procesu. Velmi dobře funguje spolupráce ÚP ČR se sociálními partnery a zaměstnavateli v okrese Chrudim.

„Už čtvrtým rokem zde poskytují zástupci Úřadu práce ČR specializované poradenské služby a konzultace klientům léčebny Luže – Košumberk. Výsledkem velmi dobré komunikace a dlouhodobých vztahů je nadstandardní péče,“ vyzdvihuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Pardubicích Petr Klimpl.

Mezi nejvýznamnější zaměstnavatele OZP v tomto regionu je společnost Ergotep d.i. V současné době u ní pracuje na 260 lidí se zdravotním postižením. Společně s ÚP ČR se podílí na přípravě a praktickém zaučení evidovaných uchazečů o zaměstnání, kteří by jinak měli velmi nízké šance na pracovní uplatnění.

„Celkově z naší zkušenosti vyplývá, že nejefektivnější je tento nástroj u subjektů, které jsou zároveň zaměstnavatelem OZP a mohou následně po skončení přípravy k práci nabídnout trvalý pracovní poměr na chráněném trhu práce,“ říká Petra Černá, ředitelka útvaru integrační personalistiky družstva Ergotep v Proseči.

Pracovní rehabilitace pomohla získat zaměstnání i 43letému Adamu Leoši Drašnerovi. Od loňského roku pracuje ve skladu družstva.

„Více než 10 let jsem v invalidním důchodu. Díky tomu, že mám zaměstnání, si připadám mnohem víc užitečný. Chci poděkovat specialistkám z Úřadu práce ČR, které mi pomohly tu práci dostat,“ shrnuje své pocity bývalý obchodní zástupce. Jak se tomuto klientovi daří v práci a jak pracovní rehabilitace pomáhá v praxi, se zájemci dozví v tomto videu zde.

Ke konci června 2021 tvořily osoby se zdravotním postižením 14,4 % z celkového počtu uchazečů o zaměstnání. V evidenci ÚP ČR jich bylo celkem 39 318. Zaměstnavatelé pro ně nabízeli prostřednictvím ÚP ČR 13 686 volných pracovních míst. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…