Stát chybou úředníků přišel o 335 milionů. Maláčová si na ně prý došlápne

20.08.2021 13:15

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si došlápne na úředníky, jejichž chybou přišel stát o nárok na odškodné 335 milionů korun. Reaguje tak na kauzu dotačních podvodů, na kterou poukázaly v minulém týdnu Seznam Zprávy.

Stát chybou úředníků přišel o 335 milionů. Maláčová si na ně prý došlápne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Maláčová žádá Úřad práce o vyvození „razantní personální odpovědnosti“. Do instituce, která spadá pod její gesci, poslala kontrolu. O tom, že úřad svou chybou přišel o nárok na odškodné 335 milionů korun se dozvěděla až z médií. U soudu o ně úředníci vadně požádali.

Částka 335 milionů korun tak zůstala trojici podnikatelů, kteří čtyři roky z úřadu podvodně čerpali dávky na zaměstnávání zdravotně postižených lidí. Vrchní soud v Olomouci jim letos v dubnu potvrdil šestileté tresty vězení, nárok na odškodnění ale kvůli formální chybě poškozeného Úřadu práce pravomocně škrtl.

Původní zdroj ZDE

Ministryně Maláčová nyní s kolegy řeší, jak proces znovu otevřít. Vedení Úřadu práce problém od dubnového rozhodnutí soudu tutlalo, Maláčové prý nic neřekl ani generální ředitel Viktor Najmon. „Měl mě také informovat. Budu to s ním řešit. V tuto chvíli je důležité zachránit, co se dá,“ sdělila ministryně.

„Bude z toho vyvozená razantní personální odpovědnost. Máme služební zákon. Očekávám, že ti, kteří o tom rozhodovali a pochybili, vyvodí důsledky. Kárné řízení je minimum, ale na více úrovních. Je to skutečně pochybení na několika patrech,“ sdělila Maláčová k pochybení úředníků.

Redakce Seznam Zpráv také mluvila s člověkem, který dobře zná okolnosti vyšetřování. Podle něj zaměstnanci Úřadu práce ke kauze od počátku přistupovali liknavě. Policie je prý dostatečně poučila, že se mají ke škodě přihlásit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…