VUT Brno: Armin Delong devadesátiletý

01.02.2015 18:06

Před sedmdesáti lety zde – tehdy na Českoskoslovenské Vysoké škole technické Eduarda Beneše – po válce začínal jako žák, pomocná vědecká síla a asistent profesora Aleše Bláhy. Krátce před svými devadesátými narozeninami, 22. ledna, se na svůj mateřský Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky FEKT VUT v Brně prof. Ing. Armin Delong, Csc., Dr.h.c. – dlouholetý ředitel Ústavu přístrojové techniky Československé akademie věd, zase vrátil. Tentokrát proto, aby se zde setkal s doktorandy a pamětníky.

VUT Brno: Armin Delong devadesátiletý
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Účast jim přislíbil Armin Delong již při příležitosti Slavnostního zasedání Vědecké rady VUT v Brně na konci loňského listopadu, kdy mu škola udělila čestný titul doctor honoris causa.  Připomeňme, že setkání navázalo na obdobnou příležitost z roku 2013, kdy byl tentýž čestný titul udělen prof. Josefu Dadokovi, který po válce na stejném Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky (ÚTEE) rovněž u profesora Bláhy studoval a pracoval jako asistent. 

ÚTEE se tak může chlubit dvěma významnými, světově uznávanými odborníky, které na jejich dráhu přivedl profesor, jež svým přístupem k výchově mladé generace předběhl dobu.

„Při takových setkáních s mladými vždycky zdůrazňuji, že profesor na vysoké škole musí být badatel, který nemůže jen přednášet ze starých skript. Profesor Bláha pracoval v laboratoři a přizval mé kolegy Zobače, Drahoše a mne k vývoji elektronového mikroskopu.  To mne ovlivnilo na celý život…,“ vzpomíná Armin Delong.  „Letos je to 65 let, kdy jsme dokázali uvést do chodu první elektronový mikroskop v Československu na Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky a zařadili se tak mezi několik zemí na světě, kde to také zvládli.“

Profesor Armin Delong je stále činný ve firmě, které nese jeho jméno – Delong Instruments, i když mu nepatří.  „Vychováte-li dobré žáky, pak snad můžete počítat s tím, že vás nechají i po vašem odchodu do důchodu být nablízku oboru, kterému jste věnovali celý život. Mně se to podařilo,“ říká s úsměvem Armin Delong. Konstatoval, že moravská metropole hraje stále významnou roli ve světovém vývoji a výrobě elektronových mikroskopů, které se v Brně věnují firmy FEI, TESCAN a Delong Instruments. Pro udržení tohoto postavení v dalších letech postavil prof. Delong před mladé doktorandy novou výzvu vývoje „personálního“ elektronového mikroskopu pro biologické výzkumy a praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…