Ukrajinský stomatolog: Jde Komoře o pacienty, nebo o vlastní kšefty?

09.05.2024 16:51 | Rozhovor

Zjednodušit práci a uznávání odbornosti stomatologům ze zemí mimo EU má umožnit senátní novela, kterou Sněmovna schválila před týdnem ve zrychleném režimu. Ta reaguje na akutní nedostatek zubařů v ČR. Na 600.000 obyvatel ČR není registrováno v žádné ordinaci. Proti záměru tvůrců předlohy, VZP i potřebám konkrétních měst se již dříve postavil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Ten hodlá novelu v případě přijetí napadnou u soudu. Jak se na tento spor dívá ukrajinský stomatolog s třináctiletou praxi Vasilij K. (redakce celou jeho identitu zná), který před rokem začal ordinovat v Ústeckém kraji?

Ukrajinský stomatolog: Jde Komoře o pacienty, nebo o vlastní kšefty?
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Je skutečně změna třeba?

Zaprvé je potřeba nechat si nostrifikovat vzdělání, kterou provádí Ministerstvo školství, ale to je celkem snadné. Pak zvládnout aprobaci. A tady nastává peklo. Písemnou zkoušku by nezvládl podle mě ani odborník-rodilý mluvčí. Praktickou část musíte absolvovat pouze na akreditovaném pracovišti, kterých je málo. A to do jednoho měsíce, jinak musíte písemnou zkoušku opakovat. Ústní zkouška obsahuje otázky formou chytáků, jsou v ní vícevariantní možnosti odpovědí. To jsou faktory kdy i Čech znalý jazyka má problém otázku pochopit, natož odpovědět správně.

Můžete být konkrétnější?

Dnes dostanou lékaři 120 otázek, kdy každá otázka má 4 odpovědi a správná může být 1, 2, 3 nebo všechny čtyři. Otázky jsou psány formou chytáků. Dělají se pouze v češtině. V jiném jazyce ne. A těchto sto dvacet kvízových otázek máte zvládnout do šedesáti minut! To považuji ze strany komory za šikanózní jednání. A kladu si otázku, zda jí jde o poskytování dostupné lékařské péče, nebo obhajobu vlastních kšeftů.

Šéf ČSK, Roman Šmucler tvrdí, že není problém, aby si pacient dojel za ošetřením do spádového města.

To je absurdní! Proč tedy VZP nabízí v lokalitách bez zubařů půl milionu. Proč, jako v mém případě, mi město, ve kterém působím, zrekonstruovalo ordinaci za další milion? Proč mám registrovaných na 1.200 pacientů? Vezměte si, že v Česku jde každý rok do důchodu 200 zubařů. To znamená ukončení péče pro zhruba 300.000 osob!

to se prezident České stomatologické komory mýlí?

Jak se mýlí, nebo co svými kroky sleduje, nemohu posoudit. Nedostatkem odborné stomatologické péče dnes trpí především senioři, kteří tyto zákroky (z principu vyššího věku) potřebují nejvíce. Současně se ukazuje, že pro ně začíná být ošetření finančně nedostupné. Ale nejen pro ně. Na opačném pólu jsou děti. Pak to dopadá tak, že obě tyto skupiny nadužívají zubní pohotovosti. U dětí je situace o to horší, že zanedbávání pravidelné péče o chrup může vést k jeho nevratnému poškození.

Jaké by tedy vás mělo být řešení této situace?

Myslím, že novela jde správným směrem a postoj např. paní senátorky Jitky Seitlové, která zjednodušení podmínek přiznání odbornosti pro zahraniční zubaře prosazuje, velmi oceňuji. Nějaké další úpravy bych však ještě viděl. Navrhoval bych princip jako v autoškole. Lékaři by se mohli učit z širšího souboru odborné látky např. 1000 všech možných otázek a z toho pak bude test, kde těch „známkovaných“ například nějakých 120. Variantou by tak byly třeba otázky i v rodném jazyce nebo třeba v angličtině, aby se ověřilo, že je lékař opravdu znalý problematiky a pak zkouška z češtiny, která by byla zaměřena na základní komunikační znalosti.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Marně přemýšlím nad tím, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseExODS , 09.05.2024 17:53:33
co nám ukrajinský zubni, dnes už genosse, chce naznačit. Možnosti jsou v podstatě dvě. Jedna je že by stát platil v místě ordinace ukrajinského zubaře neznalého češtiny místo tlumočníka/ce z řad Ukrajinců, kteří jsou uprchlíky (za zamyšlení stojí jaké množství uprchlíků už dnes stát takto živí). Druhá možnost je kreativnější. Znamenala by nutnost aby si každý pacient zajistil svého tlumočníka do ukrajinštiny. Tím by se mohlo uživit více uprchlíků než v případě prvním a pan Rakušan by měl k prezentaci lepší čísla. Jinak myslím v případě rozvolnění pravidel stomatologické komory hrozí průšvihy typu pražská gynekologie, jen s menšími následky. A kdo nám zaplatí implantát za mylně vytržený zdravý zub???

|  5 |  0

Další články z rubriky

Co když to jsou jen první výstřely. Profesor a útok na Fica

19:03 Co když to jsou jen první výstřely. Profesor a útok na Fica

Obávám se, že na Slovensku padly první výstřely otevřeného a nemilosrdného střetu o budoucnost střed…