Vinařská unie: Vinaři se obávají o mladé vinice kvůli suchu

08.05.2020 15:06

Vody ve vinicích je málo. Vinaři se shodují, že letošek by mohl být z hlediska vláhy horší než suchý rok 2018. Obavy mají hlavně o nově vysazené rostliny. Vyplynulo to z ankety mezi členy Vinařské unie.

Vinařská unie: Vinaři se obávají o mladé vinice kvůli suchu
Foto: Vinařská unie
Popisek: Vinařská unie

„Pokud se budou suchá období opakovat, bude obtížnější například vypěstovat novou vinici. Už dnes vinaři zavádějí kapkové závlahy. Využívat je ale mohou jen ti, kteří jsou v dosahu zdroje vody, ostatní musí hledat jiná řešení,“ říká prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.

„Závlahy letos umístíme na dalších 15 hektarů nově vysazených vinic. V budoucnu plánujeme jejich rozšiřování,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda. Zavlažovací systémy pomáhají například i ve vinařství LAHOFER na Znojemsku.

„Letošní sadbu provádíme pomocí hydrovrtu, kdy rostliny podsazujeme tzv. „na vodu“. Toto opatření pomáhá, aby se nové sazenice, které ještě nemají vybudovaný hluboký kořenový systém, lépe ujaly,“ vysvětluje Pavel Pastorek z vinařství Templářské sklepy Čejkovice.

K zadržení vody ve vinicích pomáhají také tzv. zelené práce. Jejich včasný start, který obvykle připadá na konec května, je ale letos ohrožený kvůli koronaviru. Na tyto činnosti se dlouhodobě nedaří získávat pracovníky z Česka, a větší vinařství se proto musí spoléhat na posily ze zahraničí.

Mrazy i přemnožení škůdci

Změny klimatu s sebou přináší i častější teplotní výkyvy. Ty mohou na révě napáchat větší škody než úbytek vláhy. „Problémy budou dělat extrémy, hlavně pozdní jarní mrazy, které dokážou révu silně poškodit, což se projevuje i v dalších letech, keře mnohdy jen živoří,“ varuje Pavel Pastorek.

Sucho má vliv na náchylnost rostlin k chorobám, má vliv na rozvoj housenek osenic či hrabošů a dalších škůdců, proti kterým se vinaři obtížně brání.

Sucho, které vinaři nepamatují

Reálné dopady letošního sucha se podle vinařů projeví od poloviny června do srpna, kdy réva potřebuje nejvíce vláhy. „Už dnes ale v půdě vidíme tak velké praskliny jako koncem srpna v roce 2018,“ popisuje Josef Svoboda.

„Počet spadlých srážek od počátku roku je podle našich měření až o 20 % nižší než v roce 2018. Přes zimu napadlo minimum sněhu a na jaře byl déšť zatím ojedinělý. Prognóza pro letošní rok není ideální,“ uzavírá Petr Chaloupecký z Vinařství LAHOFER.

Kontakt: Michaela Vrbová, vrbova@peprconsulting.cz, 737 755 094, www.vinarskaunie.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…