Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra vrátila svým klientům za doplatky na léky přes 25 milionů Kč

17.08.2020 17:05

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) vrátila za druhé čtvrtletí letošního roku svým klientům za doplatky na léky více než 25 milionů korun. Je to téměř o čtyři miliony více než ve stejném období loňského roku.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra vrátila svým klientům za doplatky na léky přes 25 milionů Kč
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Přeplatek byl letos za druhé čtvrtletí odeslán 42 119 pojištěncům druhé největší zdravotní pojišťovny v zemi. „Počet osob s přeplatkem se oproti loňsku zvýšil o více než 4 500. Nejvyšší vyplacená částka přesáhla 12 000 korun,“ upřesnila tisková mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Většina klientů dostává peníze zpět prostřednictvím poštovní poukázky. Letos ve druhém čtvrtletí to bylo přes 80 % všech příjemců přeplatků. Pojišťovna klientům doporučuje, aby si nechali zasílat přeplatky na bankovní účet: „Bylo by to pro klienty příjemnější, bez nutnosti běhat na poštu, a v době stálé přítomnosti koronaviru pro starší a oslabené lidi i bezpečnější,“ uvedla Kadečková. 

Základní podmínkou ke zřízení bezhotovostního zasílání je vlastnit bankovní účet. Pak už stačí navštívit některé z klientských pracovišť ZP MV ČR a podepsat „Žádost o vypořádání výplat nadlimitních částek za poplatky a doplatky na bankovní účet“ nebo si žádost stáhnout ZDE a po jejím vyplnění ji doručit pojišťovně. Napříště už peníze půjdou přímo na účet.

Kontrola na ročním výpisu

V případě, že si klient ZP MV ČR chce zkontrolovat, jaké doplatky za léky mu byly do ročního limitu započítány, může pojišťovnu požádat o roční výpis z účtu, kde jsou jednotlivé evidované doplatky uvedeny nebo si zřídit elektronickou komunikaci a nahlédnout v počítači do svého výpisu vykázané zdravotní péče kdykoliv bude chtít. Pro mobily existuje aplikace ZP211.

Roční limit činí 5 000 Kč. Děti do 18 let včetně a pojištěnci od 65 let do 69 let mají roční limit snížen na 1 000 Kč, pojištěnci od 70 let na 500 Kč. Od ledna 2020 platí novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která snížila roční limit na 500 Kč i občanům s přiznanou invaliditou ve II. či III. stupni. Zatímco senioři a děti nemusejí o přeplatky pojišťovnu žádat, občané s přiznanou invaliditou se musí o přeplatek u své zdravotní pojišťovny přihlásit a zdravotní postižení doložit. Nárok na vracení přeplatků jim vzniká ode dne, kdy se o toto přihlásili. Žádost a doklady mohou zaslat e-mailem nebo poštou. „Nevyžadujeme jejich osobní návštěvu na přepážkách pojišťovny,“ dodala Kadečková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…