Zoo Ostrava: Nová expozice otevřela k zahájení prázdnin

05.07.2019 20:28

Na zahájení prázdnin otevřela ostravská zoologická zahrada návštěvníkům novou expozici s názvem TSAVO, kterou obývají drobné šelmy mangusty trpasličí a zástupci hlodavců dikobrazi jihoafričtí. Nachází se pod výběhem afrických kopytníků v blízkosti zastávky safari expresu.

Zoo Ostrava: Nová expozice otevřela k zahájení prázdnin
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Nové chovatelsko-expoziční zařízení v Zoo Ostrava bylo nazváno po Národním parku Tsavo v Keni, kde se oba druhy vyskytují a který byl rovněž předlohou pro jeho vybudování. V této oblasti je písek zbarven dočervena oxidy železa, proto i písek v ostravské expozici je červený. Návštěvníci zde mohou aktuálně vidět čtyři dospělé mangusty trpasličí s jedním mládětem a dvě samice dikobrazů jihoafrických. Více viz video.

Mangusta trpasličí
(Helogale parvula)

Je nejmenším zástupcem čeledi promykovitých. Obývá travnaté stepi i suché písčité či skalnaté štěrkové plochy západní Afriky od Etiopie přes Botswanu až po Angolu. Je aktivní přes den. Žije společensky v rodinných skupinách o 20-30 členech vedených dominantní samicí. Mláďata mívá většinou jen dominantní pár, pečují o ně ale všichni členové skupiny. Mangusty se ukrývají, spí a rodí mláďata ve skalních či zemních dutinách, opuštěných termitištích nebo si vyhrabávají vlastní nory. V přírodě kooperují se dvěma malými druhy zoborožců. Zoborožci chytají sarančata a jiný hmyz, který mangusty vyplašily a ty díky zoborožcům vědí dříve o nebezpečí, které zoborožci vidí z výšky.

Mangusta trpasličí
foto P. Vlček)

Dikobraz jihoafrický
(Hystrix africaeaustralis)

Spolu s dikobrazem obecným je největším hlodavcem Afriky. Obývá savany a travnaté plochy v jižní Africe. Tělo má pokryté přeměněnými chlupy – bodlinami. Ty jsou uchyceny v kůži velmi volně. V případě ohrožení se dikobraz naježí a začne bodlinami výhružně chřestit, pokud to nepřítele nezažene, pokusí se ho nabodnout. Občas dochází k uvolnění bodlin, výjimečně i k „vystřelení“, a to prudkým stažením svaloviny kolem bodliny. Je aktivní převážně v noci, přes den odpočívá v doupatech pod kameny nebo v norách po hrabáčích. Špatně vidí, má však velmi dobrý sluch a čich. Mláďata mají hned po narození otevřené oči, vyvinuté zuby a měkké bodliny, které do 10. dne ztvrdnou.

Plameňáci

A ještě jedna novinka. V hejnu plameňáků kubánských v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se vylíhla první mláďata. K dnešnímu dni je na světě pět mláďat, tři chovné páry ještě svá vejce inkubují. Návštěvníci mají možnost malé plameňáky pozorovat, jak postupně opouštějí rodná hnízda a začínají objevovat okolní svět.

Mládě plameňáka kubánského
(foto P. Vlček)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …