Zoo Ostrava získala ocenění za odchov vzácné želvy chrámové

20.05.2022 17:23

Včera proběhlo vyhlášení soutěže o Odchov a stavbu roku v českých a slovenských zoologických zahradách – Bílý slon 2021. Zoo Ostrava získala ocenění za odchov želvy chrámové – druhé místo v kategorii Ostatní. Odchov této kriticky ohrožené sladkovodní želvy se v loňském roce v Ostravě podařil úplně poprvé a je vzácný a unikátní i v tom, že v rámci světových zoo je znám pouze z několika málo institucí. Za poslední rok nebyl dokonce zaznamenán v žádné zoo, jen v Zoo Ostrava.

Zoo Ostrava získala ocenění za odchov vzácné želvy chrámové
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Slavnostní předání výročních cen soutěže o Odchov a stavbu roku v českých a slovenských zoologických zahradách – Bílý slon 2021 – se uskutečnilo ve středu 18. května v Kapucínském klášteře ve Fulneku. Soutěž se koná již od roku 1994 pod záštitou sdružení Česká ZOO. Do 28. ročníku se přihlásilo 12 zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) s 54 významnými odchovy. Zoo Ostrava do něj přihlásila celkem devět odchovů, z nichž porota ocenila odchov kriticky ohrožené želvy chrámové druhým místem v kategorii Ostatní.

Želva chrámová (Heosemys annandalii) se vyskytuje na území Thajska, Kambodže, Laosu, Vietnamu a Malajsie. Živí se vodními rostlinami a do vody spadlými plody. V Červeném seznamu (IUCN) je nově řazena mezi kriticky ohrožené druhy, ještě před nedávnem patřila „jen“ k ohroženým. V buddhistických zemích je věřící nosí do chrámů, odtud i název želvy. Mniši je vypouštějí do chrámových jezírek nebo do přírody, často však do nevhodných podmínek, kde želvy později hynou. Ochotně také vykupují tato zvířata i na tržištích, čehož ale zneužívají obchodníci, kteří želvy záměrně chytají a mnichům prodávají. Vysokému stupni ohrožení čelí rovněž kvůli ztrátě přirozeného prostředí a proto, že je oblíbenou pochoutkou.

Zoo Ostrava chová želvy chrámové od roku 2010, kdy získala jednoho samce a dvě samice ze záchranné stanice v Hongkongu, kam se zvířata dostala jako konfiskáty. Jedna ze samic uhynula po třech letech, zbylí dva jedinci žijí v zoo dodnes. Další samice byla dovezená z německé zoo v Kolíně nad Rýnem v roce 2015. Všechny tři želvy mohou návštěvníci vidět v expozici Sloní džungle v pavilonu slonů. V lednu 2021 pozorovali chovatelé v expozici hrabání jedné ze samic v rašelinovém podkladu. Nato na místě objevili snůšku čítající sedm vajec. Jelikož by přímo v expozici nebyly zajištěny stabilní podmínky k inkubaci, chovatelé vejce přemístili do speciální líhně pro plazy v zázemí zoo. V období 28. dubna až 18. května 2021 se vylíhla čtyři mláďata – samečci. Jejich velikost byla 52 x 34 mm a váha 20 gramů. Mláďata pobývají od vylíhnutí v chovatelském zázemí a prospívají velmi dobře. Dnes jsou dvakrát tak velká.

Aktuálně se želva chrámová chová jen ve čtyřech evropských zoologických zahradách, šesti severoamerických a deseti asijských. Dle našich informací se je doposud podařilo rozmnožit jen ve 3 zoo na celém světě. Za poslední rok byl úspěšný odchov pouze v jedné – v Ostravě. Letos se jej však bohužel nepodaří zopakovat – želvy sice nakladly oplozená vejce, ale zárodky se v nich nevyvíjely dobře a všechny nakonec uhynuly. O to více si chovatelé odchovu i jeho ocenění váží a doufají, že se želvy v příštích letech opět úspěšně rozmnoží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…