dTest: Ledové kávy jsou sladké jako limonády

03.08.2017 19:33 | Zprávy

Odpolední šálek kávy patří k ri­tuálům, bez nichž si leckdo neumí představit svůj den. Zvyk je železná košile a krátká pauza s kávou musí být i když za okny zrovna zuří parné léto. Nemalá část kafařů však v teplých měsících přeci jen místo po horkém nápoji raději sahá po jeho studených variantách. Těm jsme věnovali i naše aktuální srovnání. Nakoupili jsme 26 různých ledových káv a porovnali je podle toho, co na sebe prozrazují na obalech. V jejich složení se neskrývají záludné nástrahy. Většina je však co do množství cukru srovnatelná s limonádami.

dTest: Ledové kávy jsou sladké jako limonády
Foto: dTest
Popisek: dTest

Dostanete-li chuť na ledovou kávu a máte v dosahu kavárnu, nabízí se hned několik možností. Velice častou variantou je café frappé, jakási obdoba ledové tříště. Vyrábí se šleháním z rozpustné kávy, cukerného sirupu, ledu, vody a případně mléka. Pravé frappé lze připravit pouze z instantní kávy, nápoj proslavila v padesátých letech 20. století řecká pobočka firmy Nestlé.

V Itálii se použití instantní kávy vzepřeli, podobný nápoj – caffe freddo – vyrábějí přímo zmrazením espressa. Komu by nevyhovovala ledovo-kávová pěna, má možnost sáhnout po ledové kávě s přídavkem zmrzliny.

Zmíněné příklady samozřejmě nejsou vyčerpávající, ledová káva může mít mnoho podob. Její příprava se však může vydat jen dvěma základními cestami – buď se ochladí teplá káva, nebo se káva louhuje rovnou za studena. V našich končinách má delší tradici první možnost. Obvykle se tak ledová káva připravuje chlazením silnější kávy. Počítá se totiž s tím, že ji přidaný led, zmrzlina, smetana či mléko naředí.

Bohužel ne vždy si můžeme dovolit kavárenský komfort. A tak pokud potřebujete dodat chlazený kofein třeba na cestě, kde je jedinou osvěžovnou čerpací stanice, nezbývá než sáhnout do chladicího regálu po balené ledové kávě.

Prošli jsme obchody a přinesli z nich celkem 26 ledových káv v kelímcích, láhvích i krabičkách s brčkem. Důkladně jsme prostudovali údaje na jejich obalech a porovnali jednotlivé výrobky podle obsahu kávy, cukru, tuku a (ne)přítomnosti některých zbytných ingrediencí.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

JUDr. Jindřich Rajchl byl položen dotaz

Reparace

Pokud má být uzavřen mír mezi Ruskem a Ukrajinou souhlasíte nebo nesouhlasíte s tím, že Rusko musí Ukrajině zaplatit válečné škody ve formě reparací?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ASO: První kolektivní smlouva vyššího stupně na rok 2026 byla podepsána

22:03 ASO: První kolektivní smlouva vyššího stupně na rok 2026 byla podepsána

Po nepříliš dlouhém, ale o to intenzivnějším vyjednávání byla d19. prosince 2025 podepsána kolektivn…