Dostanete-li chuť na ledovou kávu a máte v dosahu kavárnu, nabízí se hned několik možností. Velice častou variantou je café frappé, jakási obdoba ledové tříště. Vyrábí se šleháním z rozpustné kávy, cukerného sirupu, ledu, vody a případně mléka. Pravé frappé lze připravit pouze z instantní kávy, nápoj proslavila v padesátých letech 20. století řecká pobočka firmy Nestlé.
V Itálii se použití instantní kávy vzepřeli, podobný nápoj – caffe freddo – vyrábějí přímo zmrazením espressa. Komu by nevyhovovala ledovo-kávová pěna, má možnost sáhnout po ledové kávě s přídavkem zmrzliny.
Zmíněné příklady samozřejmě nejsou vyčerpávající, ledová káva může mít mnoho podob. Její příprava se však může vydat jen dvěma základními cestami – buď se ochladí teplá káva, nebo se káva louhuje rovnou za studena. V našich končinách má delší tradici první možnost. Obvykle se tak ledová káva připravuje chlazením silnější kávy. Počítá se totiž s tím, že ji přidaný led, zmrzlina, smetana či mléko naředí.
Bohužel ne vždy si můžeme dovolit kavárenský komfort. A tak pokud potřebujete dodat chlazený kofein třeba na cestě, kde je jedinou osvěžovnou čerpací stanice, nezbývá než sáhnout do chladicího regálu po balené ledové kávě.
Prošli jsme obchody a přinesli z nich celkem 26 ledových káv v kelímcích, láhvích i krabičkách s brčkem. Důkladně jsme prostudovali údaje na jejich obalech a porovnali jednotlivé výrobky podle obsahu kávy, cukru, tuku a (ne)přítomnosti některých zbytných ingrediencí.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva