dTest: Test kočičího krmiva - Cena nezaručuje kvalitu

10.07.2020 22:11

Složení mokrého kočičího žrádla není vždy optimální. Pozitivní však je, že výběr je široký a kvalitních produktů je dostatek.. Téměř polovina testovaných krmiv získala dobrou známku, naopak více než čtvrtina pohořela. Vysoká cena není známkou lepší kvality, příjemně překvapily i privátní značky obchodů.

dTest: Test kočičího krmiva - Cena nezaručuje kvalitu
Foto: dTest
Popisek: dTest

 

V domácnostech našich sousedů je více koček než psů. V Rakousku je pouze 827 000 psů, ale asi 2 034 000 koček. To znamená, že zhruba každá čtvrtá domácnost má mňoukajícího mazlíčka. Rakouská spotřebitelské organizace VKI a německá Stiftung Warentest provedly společný test 19 výrobků tzv. mokrého kočičího krmení (paštiky, kousky v omáčce nebo v želé).

Testovány byly konzervy, vaničky, kapsičky i krabičky. Zkoumalo se, zda obsah jednoho balení poskytne průměrné dospělé kočce o váze zhruba 4 kg dostatečný denní přísun bílkovin, aminokyselin, vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku, draslíku, chloridu, stopových prvků, vitamínů, tuků, nenasycených mastných kyselin, vitamínů nebo minerálů.

Testován byl rovněž obsah škodlivých látek - olova, arsenu, kadmiaa rtuti. Osm vzorků dostalo velmi dobrou známku, dva obdržely dobrou. Neuspokojivě si v tomto nejpodstatnějším bodě vedla krmiva od značek Bozita (želé s kuřetem), Fressnapf (Fit + Fun, Ragú s telecím a drůbežím), Miamor (drůbež a losos), Purina Gourmet Gold (paštika s tuňákem) a Vitakraft (krůtí v sýrové omáčce), a proto následně pohořela v celém testu. Obsahovala příliš mnoho fosforu, sodíku nebo vápníku.

Přebytek fosforu je obvykle vylučován močí. V případě koček je nadmíra fosforu velkou zátěží pro ledviny. Pijí totiž poměrně málo. Vysoké množství hořčíku může vést k tvorbě močových kamenů. V některých výrobcích chyběl jód. Dobrou zprávou je, že v žádném vzorku nebyl objeven cukr, olovo, arzén, kadmium, rtuť nebo bisfenol A, ale ani stopy chlupů nebo štětin.

Nejlepší poměr ceny a kvality představovala kočičí konzerva s drůbežím a játry v omáčce privátní značky drogerií DM. Vítěz celého testu, konzerva Kitekat s kuřecím masem v želé, je také poměrně levný. Nejdražším krmivem v testu byla kapsička Green Petfood Fair Cat Happy s kuřetem z šetrného chovu, která získala průměrnou známku za kvalitu. Ze dvou organických produktů se kapsička DM bio s kuřecím a krůtím masem, mrkví a řepkovým olejem umístila na 7. místě s dobrou známkou, zatímco kapsička Shesir Bio s hovězím a kuřecím s jablky propadla kvůli nedostatečnému obsahu živin. Tři ze sedmi vzorků, které byly hodnoceny jako dobré, nesly vlastní značku obchodních řetězců.

Jelikož kočky konzumují vše, co jim chutná, ale v domácím prostředí nemají dost pohybu, může se v jejich těle hromadit tuk. Je tedy důležití dbát na kvalitu jejich stravy a na dodržování denních dávek. V testu se tedy kontrolovalo, zda jsou na obalech potřebné pokyny ohledně velikosti porcí, zda tyto porce splňují energetické požadavky modelové kočky a zda jsou uvedeny i další informace, například o teplotě servírování nebo úpravě množství podle plemene, aktivity nebo věku zvířete. Ukázalo se, že pokud se budete u 4 značek řídit doporučeným množstvím, kočka bude přibývat na váze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…