31. květen - Světový den bez tabáku

31.05.2011 0:00

Světová zdravotnická organizace vyhlásila v roce 1987 poslední květnový den jako Světový den bez tabáku.

31. květen - Světový den bez tabáku
Foto:
Popisek:

Pro váhající je to jedna z příležitostí, jak skoncovat s kouřením a přestat ničit zdraví nejen sobě, ale i svému okolí. Ročně zemře ve světě na následky kouření kolem 5 milionů lidí a to nejen aktivních, ale i pasivních kuřáků, kteří trpí kvůli závislosti jiných. I v České republice si kouření každoročně vybírá daň v podobě desetitisíců mrtvých.

Ano, kouření už dávno není považováno za pouhý zlozvyk, jako tomu bylo v minulosti, ale za drogovou závislost a přesto že si cigarety můžeme koupit všude, jsou jednou z nejnebezpečnějších drog.

Prokazatelným následkem této závislosti jsou kardiovaskulární onemocnění, karcinomy plic, cévní onemocnění, chronické plicní choroby a zvýšená rizika dalších onemocnění, například diabetu nebo nemocí souvisejících se sníženou imunitou.

Přestože tato fakta jsou všeobecně známa, přestože si na každé krabičce cigaret můžeme přečíst varování před škodlivostí kouření, lidé kouří stále  a co je horší, věková hranice kuřáků se stále snižuje. S cigaretou vidíme stále častěji velmi mladé dívky, které by v budoucnu měly přivést na svět novou generaci. Jaká asi bude, když není problémem potkat na ulici maminku s novorozeným miminkem, která tlačí kočárek a v ruce svírá cigaretu.

Možná v dnešní době tvrdých drog někomu kouření nepřipadá tak nebezpečné. Musíme si ale uvědomit, že drogy působí rychle a také jsou rychle vidět následky jejich vlivu na člověka. Cigarety však škodí pomalu a nenápadně a důsledky kouření se mohou projevit za dlouhá léta, kdy už většinou bývá na nápravu škod pozdě.

Každý kuřák, aktivní i odnaučený, vám řekne, jak je těžké s kouřením přestat. Chce to silnou vůli a silnou motivaci a tu každý nemá. Pro hodně lidí se staly tou poslední kapkou, která přispěla k rozhodnutí přestat kouřit, zvyšující se ceny cigaret a díra do rodinného rozpočtu, pro jiné zase společenská prestiž související s trendem " in je nekouřit".

Ať už je ale motivace jakákoliv, důležitý je výsledek. Boj mezi kuřáky a nekuřáky stále nabývá na síle a my bychom se měli včas rozhodnout, na které straně budeme stát. Musíme si ale uvědomit, že i kdyby v této bitvě zvítězili kuřáci, budou to oni, kdo budou poraženi. Porazí totiž sami sebe.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…