Alkoholismus-nejdostupnější závislost

26.03.2011 0:00

Ať už se jedná o svatbu, narození dítěte, kulatiny nebo jiné oslavy, jen málokdy jsou to nealkoholické dýchánky. Máme prostě pocit, že k nim alkohol patří.

Alkoholismus-nejdostupnější závislost
Foto:
Popisek:

Nikdo asi nemá nic proti skleničce piva po obědě, nebo lahvince kvalitního vína při posezení s přáteli. Někdy je takové mírné pití dokonce zdraví prospěšné. Jen nám nesmí přerůst přes hlavu.

Jakmile zjistíme, že nám alkohol pomáhá zvládat život, je zle. Alkohol se stal naším pánem, závislostí, ze které se jen těžko sami dostáváme.

Na denním pořádku máme kolem sebe příklady lidí, kteří se stali závislými na alkoholu, zničili sami sebe i své rodiny, způsobili velká neštěstí, při kterých zbytečně vyhasly lidské životy a byl zničen milionový majetek. Nebo by snad mělo být omluvou vraha, že byl opilý a nevěděl co dělá či řidiče, který způsobil dopravní nehodu pod vlivem alkoholu?

Bohužel se to ale stává velmi často. Setkáváme se s lékaři, kteří ohrožují lidské životy, protože ordinují opilí, učitelé, kteří jsou špatným příkladem pro žáky, profesionální řidiči, kterým je při výjezdu na silnici naměřem v krvi alkohol, opilé politiky, na které hledí celý svět, právníky a dokonce i policisty.

Alkoholu propadá čím dál víc lidí, a co je varující, je mezi nimi vysoké procento žen a snižuje se věková hranice pro tuto závislost. Už byly objeveny i opilé desetileté děti a ne právě ze sociálně vyloučených skupin.

Dospělí řeší alkoholem své problémy s prací, penězi, nízkým sebevědomím nebo vztahy, mladiství si dodávají důležitosti a odvahy, děti zkoušejí, co vidí u dospělých. Přibyla i nová skupina osamělých, dobře situovaných žen, které bydlí v satelitních městečkách  a ztratily smysluplnou náplň života.

Přitom alkoholismus nemusí být dlouho jasně viditelný tak, jak jsme na to zvyklí u lidí žijících na ulici. Ten, kdo mu propadl, velmi dobře ví, že se děje něco špatného a svou závislost často dlouho a mistrně skrývá.

Záleží pak na tom, jak se k jeho závislosti postaví jeho okolí. Pokud se ji podaří zachytit včas a dát životu člověka propadajícícho alkoholu jiný a motivující smysl, dá se vše vyřešit. Současným problémem je spíše to, že v uspěchané a stresující době na sebe lidé nemají moc času a tak si problému ani nevšimnou nebo jej bagatelizují. V okamžiku, kdy problém graduje bývá už pozdě a je nutno vyhledat odbornou pomoc. Přesvědčit  však alkoholika k tom, že takovou pomoc potřebuje, bývá tvrdý oříšek a ani vyléčení není zárukou, že se  takový člověk do závislosti nemůže zase propadnout.

Podmínkou je doživotní striktní abstinence, což mnohdy nechápe ani nejbližší okolí, kterému jedna sklenička nic neudělá. Chceme-li ale, aby se člověk, který měl problémy s alkoholem, zase nepropadl na samé dno a znovu netrpěla jeho rodina, musíme se "léčit" spolu s ním, zjistit si co největší množství informací o této závislosti a přizpůsobit tomu náš životní styl. Jen tak mu můžeme účinně pomoci a vrátit mu zase důstojnost a společenskou prestiž.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…