Beseda ve Varnsdorfu: Starosto, odstupte

27.08.2011 17:57

Dnešní besedu ve Varnsdorfu, kterou k vyhrocené situaci ve městě svolala tamní radnice, se neobešla bez silných vyjádření včetně výzev k odstoupení starosty Martina Louky. Hlavním požadavkem, který zazněl, bylo posílení městské a státní policie. Lidé ale také kritizovali práci radnice. Vedení města vytýkali, že problémy s nepřizpůsobivými Romy dlouho neřešila a zavírala před tím oči.

Beseda ve Varnsdorfu: Starosto, odstupte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Napětí mezi starousedlíky a Romy nejen ve Varnsdorfu, ale i v sousedním Rumburku a Šluknově se stupňuje už delší dobu. Eskalovalo však v posledních měsících. Do měst přicházejí stále noví a nové Romové. Podle místních realitní kanceláře kupují především ve středních Čechách byty i s nepřizpůsobivými, které pak odstěhují na sever, opravené byty se ziskem prodají. Na sestěhování sociálně slabých založila svou živnost řada místních podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu a měst inkasují nemalé příspěvky na sociální bydlení.

Nedávejte jim dávky a přidejte policistům, vyzývají lidé 

Lidé ve Varnsdorfu mají s Romy, jichž ve městě každým dnem přibývá, špatné zkušenosti. Dřív to bylo podle místních jen o prostituci a krádežích, v poslední době ale prudce roste agresivní kriminalita. Útoky a napadení jsou ve městě na denním pořádku. "Bojíme se pustit děti ven, důchodci se bojí vyjít z bytu. Bojíme se všichni a člověk aby se bál i ozvat," řekla ČTK k situaci ve městě Jitka Pagáčová. Kritizovala zejména systém sociálních dávek. "Proč ty peníze na jejich podporu raději nejdou na platy policistů, kteří nás mají chránit," ptala se.

SLEDUJEME TÉMA Romové a Romové v Novém Boru a Romové v Rumburku

Štědrý sociální systém, který nenutí k práci, kritizovali dnes lidé nejčastěji. V kině zaznělo víc výtek a otázek než odpovědí, které by stovky lidí v hledišti, uspokojily. Policejní posily, které do města přišly v minulém týdnu, lidé vítají. "Je to ale jen dočasné, až odejdou, bude to tu ještě horší," zaznívaly hlasy. Mnozí z účastníků se netajili tím, že jsou připraveni bránit svůj majetek i bezpečnost. "Když mi v zimě ukradli od domu motor, pořídil jsem si zbrojní pas a pistoli, každého, kdo přeleze plot mé zahrady, střelím do hlavy, ať je černý nebo bílý," řekl starší muž.

Čtěte:
Lidé píší starostovi Boru. Nadávají nám do bílých sviní. Zakročte
Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky
Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není
Klause děsí Romové na severu Čech a obhájcem Bátory prý není

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…