Chronický únavový syndrom - projevy

29.01.2014 9:40

Bohužel stále se zvyšuje počet lidí, kteří trpí tzv. únavovým syndromem.

Chronický únavový syndrom - projevy
Foto:
Popisek:

U každého se únava projevuje jinak. Někdo může být víc nesoustředěný, ospalý, malátný, jinému se nechce nic řešit a je psychicky unaven. V současné době je uváděno, že jím trpí zhruba 2 – 3% populace. Jde o onemocnění, které je složité nejen pro pacienta, ale i jeho okolí a lékaře. Můžeme říci, že dnešnímu životnímu stylu vládne spěch a stres nejen ve formě strašáku hypotéčního úvěru a ztráty místa. Ženy k tomu ještě mohou přidat péči o domácnost.

Únavový syndrom je chronická porucha spojená se silnou únavou trvající alespoň 6 měsíců a která neodchází ani po uložení na lůžko. Další podmínkou je, že jsou vyloučeny všechny ostatní příčiny jako například endokrinní choroby, psychiatrická onemocnění, nádory apod. Bohužel ani po tom, co byl chronický únavový syndrom uznán regulérní chorobou, často se setkáváme s nepochopením nejen ze strany rodiny a přátel, ale bohužel i strany lékařů. Jelikož jde o neměřitelnou chorobu, nezískáváme žádné výsledky, stává se, že pacient je označován jako simulant. Chronický únavový syndrom je často provázen depresemi a úzkostnými stavy.

Příčina proč propukne chronický únavový syndrom není dosud známa. Mezi rizikové faktory však patří psychické a fyzické napětí, stres, neschopnost relaxovat a pravděpodobně i genetika hraje významnou roli. Uvažuje se o možném spojení s herpetickými viry či chlamydiemi, biochemickými a imunitními změnami a uvolňováním cytokivů (tělo odpovídá těmito látkami na styk s viry. Po skončení nemoci jejich tvorba ustane. V tomto případě však trvá.).

Prevence spočívá ve zdravé sebedůvěře a relaxaci. Zdravá sebedůvěra je stavebním kamenem pro zvládání nejrůznějších životních situací (rozvod, narození dítěte apod.). Dostatek spánku a pestrá a vyvážená strava patří mezi další důležité faktory v prevenci chronického únavového syndromu.

Projevy chronického únavového syndromu: hluboká únava vyčerpání neodeznívající ani po odpočinku, bolest v krku a hlavy, zvýšená teplota či zimnice, bolestivé místní uzliny, celková slabost svalů dlouhotrvající únava, poruchy spánku, bolesti kloubů či nevysvětlitelná slabost ve svalech, zapomnětlivost, nesoustředěnost, deprese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…