Hoši z ODS chystají show, vysmála se ČSSD Nečasovi

14.05.2013 14:41

Sociální demokraté na svém brífinku opětovně kritizovali projekt sKaret, kterým se mají poslanci nyní zabývat. Vysmáli se také některým návrhům ODS na zvýšení hospodářské konkurenceschopnosti Česka.

Hoši z ODS chystají show, vysmála se ČSSD Nečasovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala schůze poslanecké sněmovny. O přestávce mezi dopoledním a odpoledním jednáním se sešla vláda

„Jestli si hoši z ODS myslí, že Česko nějaká jejich marketingová show zachrání a položí celou Evropu na záda, tak to se velmi mýlí,“ poznamenal dnes na brífinku sociálně demokratický poslanec a stranický stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Premiér Petr Nečas totiž dnes spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou představili některé body z deregulačního balíčku, který má snížit byrokracii živnostníkům. Jde kupříkladu o zrychlené odpisy a nižší pokuty.

Deregulační balíček chce přitom ODS celý představit v červnu, kdy již k tomu bude připraven i příslušný zákon. Zrychlené odpisy u investic by se podle ODS měly týkat třeba kancelářských potřeb (počítače) a strojů. ODS předpokládá, že by bylo možné nově nakoupené prostředky odepsat do 12 měsíců.

Další úlevy by pro živnostníky mělo podle ODS přinést zjednodušení podání daňových přiznání, které by mělo být podáváno najednou spolu s výkazy pro zdravotní pojišťovnu i pro správu sociálního úřadu na finančním úřadu.

Tato show Česko nezachrání

Jenže návrhům ODS se nyní vysmáli sociální demokraté. Podle nich jde skutečně o „marketingovou show“, která rozhodně Česko nezachrání. „Daňové paušály zavedly vlády sociální demokracie. Česku především chybí zakázky a práce. Jedině kooperace vede k solidnímu výsledku – budeme prosazovat investice státní a zahraniční, budeme podporovat export v rámci EU... Tohle je podle nás cesta,“ řekl k tomu na brífinku ČSSD Milan Urban.

K jeho slovům se připojil i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj totiž prý pouze administrativní opatření rozhodně nenastartuje ekonomický růst státu. „Výsledkem návrhů ODS je, že se nám ekonomika stále propadá do recese,“ poznamenal ironicky Zaorálek.

Kromě „mediální a marketingové show ODS" se pak socialisté vrátili nejen ke kritice sKaret, ale opětovně znegovali i druhý piliř penzijní reformy. ČSSD totiž vadí, jak vláda pojala televizní spoty na podporu tohoto pilíře.

Reklama je zavádějící

„Vláda by měla s podobným typem reklamy skončit. Pokud my uspějeme v příštích volbách, tak tento experiment zrušíme,“ hřímal pak nad druhým pilířem a také nad reklamou Zaorálek.

Vysvětlil, že televizní spoty jsou zavádějící, neboť jednostranně informují o tom, že když si občan v rámci druhého pilíře dá na stranu 500 korun, pak dostane od státu 750 korun navíc. „To jsou ale klamné informace. Jsou to totiž stále peníze těch důchodců samotných,“ zdůraznil Zaorálek.

„Takto se snaží klip klamavě přesvědčit veřejnost. Pokud se tak má mluvit o druhém pilíři, tak by měly zaznít i argumenty, že se sníží valorizace důchodů, neboť bude chybět na státním účtu 14 procent příjmů. Kvůli tomu se pak také sníží průměrná penze, která z 10 500 korun po roce 2015 klesne na 10 000 korun. Tisíce důchodců se tak dostane do chudoby,“ dodal Zarorálek.

Cena za sKarty narůstá každým dnem

Stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák v souvislosti s sKartami připomněl „pozoruhodný posun“ v rétorice ministryně práce Ludmily Müllerové (TOP 09). Projekt sKaret totiž měl podle zdůraznění Sklenáka především zabránit zneužití sociálních dávek, což se ale nestalo.

Sklenák navíc zdůraznil, že cena za sKarty narůstá každým dnem, kdy tento projekt pokračuje. Ministryně Müllerová by proto měla co nejdříve sdělit výši škody, kterou způsobil. Vyzval také poslance, aby podpořili senátní návrh na zrušení sKaret. Podle Sklenáka dají zákonodárci svým hlasováním jasně najevo, zda chtějí projekt skutečně zrušit, či o tom jen mluví.

Při kritice sKaret navíc Sklenák držel v ruce transparent, jenž mimo jiné hlásil, že "Cena za projekt sKaret je neznámá".

Poslanci by měli právě dnes posoudit senátní návrh na zrušení kontroverzního projektu sKaret, kvůli nimž jsou ve sporu vládní ODS a TOP 09. V horní komoře prosadila předlohu opoziční ČSSD. Podle poslanců z TOP 09 ale jde prý o politické hry. Tvrdošíjně si tak stojí na tom, aby sKarty byly zachovány.

Prostřednictvím karty sociálních systémů stát vyplácí dávky. Jenže projekt kritizuje většina politických stran, negují jej postižení lidé, výhrady vznesl ombudsman i ochránci soukromí. V hájení karty je tak TOP 09 zcela osamocená.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…