Když naše nohy začnou vysílat varování

27.05.2011 0:00

Naše nohy jsou nenahraditelné, ale většinou opomíjené. Takovou péči, jakou věnujeme svému obličeji, svým nohám zdaleka nedopřejeme.

Když naše nohy začnou vysílat varování
Foto:
Popisek:

Jejich existenci si uvědomíte tehdy, když nás začnou bolet. I přesto ale péči o ně podceňujeme, neboť tomu zpočátku nepřikládáme velkou váhu. Bolí nás nohy, no a co, tak zase přestanou, jen co si sedneme. A ono to funguje pětkrát, desetkrát, možná i stokrát, než nohy řeknou - dost.

V mládí nám nohy slouží většinou dobře, ale časem začneme pozorovat, že už na ně tolik spoléhat nemůžeme. Pokud si to uvědomíme včas a budeme o ně správně pečovat, jejich životnost i vzhled můžeme nemálo ovlivnit.

Mít pěkné, štíhlé nožky s upravenými nehty je snem každé ženy a každá pro to dělá co může. Věnovat se ale přitažlivému vzhledu nohou nemusí být to nejlepší, co naše nohy potřebují ze zdravotního hlediska. Když se například podíváme na to, co jsou ženy schopny si pro větší efekt nazout a v čem doslova trpět, divíme se, že jejich nohy neprotestují dřív. Spíš se ale ozve páteř a záda, které ovšem s nevhodnou obuví zase neumíme spojit.

Teprve když nám přibudou léta  a začneme preferovat pohodlí nad krásu, zděsíme se nad tím, jak jsme nohám dlouhá léta ubližovali. Shledáme se s tím ale většinou opravdu až v pozdním věku, kdy už nic nemůžeme vzít zpět. Pak teprve vyhledáme odbornou pomoc, která by měla naše prohřešky napravit.

Donedávna tyto problémy řešila pouze ortopedie. Nyní se objevil nový lékařský obor, který je speciálně zaměřen na péči o nohy. Jmenuje se podiatrie.

Tento obor sdružuje zájem několika medicínských odvětví jako je ortopedie, chirurgie, dermatologie, neurologie, diabetologie, revmatologie, infektologie a rehabilitace. K nim můžeme připočítat obory nelékařské jako je protetika, fyzioterapie, pedikúra  a masáže. Obor funguje od roku 2001 a podle množství zainteresovaných odborníků lze usoudit, že naše nohy se zaslouží mnohem větší péči, než třeba vlasy nebo pleť.

Pokud se dostaneme do péče tohoto odborného pracoviště, dozvíme se jak se obouvat, aby naše nohy netrpěly, jak pečovat o jejich pokožku a jak je správně zatěžovat, jak cvičit a také jak je nechat odpočinout.

Porucha příčné a podélné klenby je jednou z nejčastějších příčin potíží, se kterými se lékaři setkávají. Projevuje se často špatným držením těla a chůze a narušením přirozené biomechaniky pohybu. Jakmile si kvůli bolestem nohou začneme „ulevovat“, deformují se nosné klouby, mění se osa zatížení dolních končetin a sesouvá se nám pánev. Páteř se nesymetricky přetěžuje a my hledáme příčinu úplně jinde než v nohou. Přitom často stačí změnit obuv, přidat ortopedické vložky a tím se problém odstraní, protože postavení nohy se změní.

Podiatrie řeší i další častý problém, vbočený palec, který je také důsledkem porušené klenby nohou. Právě v těchto případech stojí na počátku problémů nevhodná, módní, špičatá obuv na vysokém podpatku. Tento stav je velmi bolestivý, obtížně řešitelný, a zpravidla vyžaduje chirurgický zásah a dlouhou rehabilitaci.

To, jak jsou pro nás nohy cenné si uvědomíme tehdy, když nám přestanou sloužit. Snažme se tedy správnou péčí, kterou jim budeme od mládí věnovat, zachovat jejich funkci v co nejoptimálnějším stavu. Určitě se nám to vyplatí.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…