Klaus: Jmenování Duky je významná etapa ve vztazích církve a státu

15.02.2010 16:40

Prezident Václav Klaus věří, že jmenování Dominika Duky novým pražským arcibiskupem bude prospěšné pro Českou republiku i pro církev. Klaus to uvedl během pondělního přivítání Duky na Pražském hradě.

Klaus: Jmenování Duky je významná etapa ve vztazích církve a státu

Významná etapa ve vztazích církve a státu je podle prezidenta Václava Klause jmenování Dominika Duky do funkce pražského arcibiskupa a českého katolického primase. Klaus to uvedl v pondělí po setkání s Dukou.

"Dominik Duka na Hradě není poprvé, a věřím, že ani naposledy. Věřím, že to bude znamenat významnou etapu pro naši zemi ve vztazích církve a státu," řekl Klaus.

Nový arcibiskup věří, že bude moci sloužit společnosti a chtěl by přispět k tomu, aby lidé žili "jako ve vánoční atmosféře". Klaus na to se smíchem reagoval, že se nad tím bude muset zamyslet. Duka to však uvedl "na pravou míru". Nejde podle něj o to, aby lidé okupovali supermarkety. Klaus Dukovi pogratuloval a připomněl, že se nevidí poprvé.

Duka opouští úřad biskupa Královéhradecké diecéze po více než jedenácti letech a stěhuje se do Prahy na stolec nového českého primase. Duku podle očekávání jmenoval v sobotu papež Benedikt XVI.

Duka ve funkci pražského arcibiskupa nahradí kardinála Miloslava Vlka. Podle církevního práva musí Duka arcidiecézi převzít do dvou měsíců od svého jmenování. Oficiálně by měl úřad převzít 10. dubna. Není vyloučené, že se tak stane na Velikonoce. Do té doby bude nadále řídit své biskupství v Hradci Králové, stejně tak i jeho předchůdce Miloslav Vlk bude působit na Hradě jako administrátor pražské arcidiecéze.

 

Církevní restituce jsou úlohou vlády

Duka již o víkendu kromě jiného uvedl, že se dnes církev „musí obracet ke generaci, která církev zná, něco o ní slyšela od svých rodičů a prarodičů, a my musíme najít řeč, jak k ní hovořit o Bohu a o člověku jednadvacátého století v kontextu moderní vědy a nové situace".

Na případné zavedení daňových asignací (část daní by adresoval poplatník přímo na jím daný účel) nemá vyhraněný názor. „Současný systém financování církví se zrodil po konfiskaci majetků církví, a to nejen katolických, a víme že nyní dostáváme určitou část zisku, pocházejícího z tohoto vlastnictví, jenž je v rukou státu, obcí, měst či krajů. Tím můžeme ujistit ostatní veřejnost, že nikdo, kdo nechce, opravdu nemusí církev podporovat," ujistil Duka.

Otázka církevních restitucí je podle jeho slov zejména úkol pro vládu ČR. „Z úřadu pražského arcibiskupa to řešit nemohu, to je třeba činit v rámci České biskupské konference a Ekumenické rady církví. Vyrovnání by mělo být také určitým napravením křivd, které se třeba ze strany katolické církve udály na církvích nekatolických," doplnil k tomu nový arcibiskup.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…