Kouření je příčinou mnoha závažných nemocí, přestaňte s ním

01.04.2015 0:00

V České republice je přes 2 miliony kuřáků. Zdraví, peníze, vaše okolí, cokoli dalšího jsou dobré důvody přestat kouřit. Cigaretu kouříte cca 5 minut, ale zkrátí vám život o 11–30 minut. „Na nemoci způsobené kouřením zemře polovina kuřáků, a to v průměru o 15 let dříve, než kdyby nekouřili,“ uvádí doc. MUDr. Eva Králíková, CSc., z Centra pro závislé na tabáku, III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu VFN v Praze a 1. LF UK.

Kouření je příčinou mnoha závažných nemocí, přestaňte s ním
Foto: shutter
Popisek: kouření

Kouření poškozuje všechny části těla a způsobuje nemoci, jejichž léčbou se zabývají všechny klinické obory medicíny.

Necítím se přestat najednou – Přestat kouřit najednou je nejlepší a paradoxně nejsnazší. Omezení kouření nesnižuje riziko tak významně, jak si mnozí myslí. Léky vám to významně usnadní.

Jak odolat nabízené cigaretě – Buďte sebejistí. V kuřácké partě si s sebou místo cigarety vezměte např. jablko nebo pití.

Co dělat místo cigarety ve stresu – Ve skutečnosti vás cigareta neuklidní. Pomůže rituál, který znáte a máte pod kontrolou. Naopak – po cigaretě se vyplaví stresové hormony, cigareta tedy stres prokazatelně zhoršuje. Naučte se jiný relaxační rituál, který lze kdykoliv použít – třeba dechové cvičení.

Jak vydržet bez cigarety v restauraci, v kuřácké společnosti – Vezměte si sebou do ruky např. hlavolam nebo kamínek na hraní, případně kousejte párátko nebo použijte nikotinový inhalátor.

Kouří můj partner (kolega) – Nemůžete ho nutit, aby přestal s vámi, ale domluvte se, aby alespoň první týdny nekouřil před vámi nebo ve stejné místnosti/bytě a důkladně si schovával cigarety.

Jestli přiberu, ke kouření se vrátím – Aby zvýšení váhy způsobilo srovnatelné zdravotní riziko s kouřením, museli byste přibrat cca 50 kg. Při dodržování správné životosprávy vůbec přibrat nemusíte.

Abstinenční příznaky významně potlačí léky – může to být některá z forem nikotinu, volně prodejná v lékárně, nebo některý z léků na recept.

Pozor na pasivní kouření
Pasivní kouření je vdechování kouře z cigaret či jiných tabákových výrobků jinak než kouřením. Je to směs kouře, který do ovzduší vydechne kuřák a kouře z hořícího konce cigarety, doutníku nebo dýmky. Tato směs kouře v prostředí obsahuje kolem 4 000 chemikálií. Mnohé z nich jsou nebezpečné pro zdraví: nejméně 200 z nich je jedovatých a nejméně 50 z nich prokazatelně vyvolá rakovinu (například benzen, arzen, formaldehyd atd.). Proto i pasivní kouření způsobuje vážné nemoci, mezi něž patří rakovina plic, onemocnění srdce, nemoci dýchacích cest, zhoršuje astma nebo chronickou bronchitidu. „Riziko cévního onemocnění srdce (infarkt) zvyšuje pasivní kouření o 25–35 %,“ varuje doc. MUDr. Eva Králíková, CSc., z Centra pro závislé na tabáku, III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu VFN v Praze a 1. LF UK.  Pasivní kouření je nebezpečné jak pro děti tak pro dospělé. Je to i samostatná diagnóza: Z58.7.

V zemích, kde jsou všechny prostory nekuřácké, klesl počet akutních infarktů myokardu o 17 %. Následoval i pokles dalších onemocnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…