Počet kuřaček s CHOPN za 10 let stoupl dvojnásobně

31.07.2014 11:30

Poslední květnový den se již tradičně nese ve znamení boje proti tabáku. Právě kouření cigaret představuje nejčastější příčinu vzniku chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Celosvětově počty pacientů s tímto onemocněmím postupně narůstají. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se CHOPN po roce 2020 dostane v celkové úmrtnosti na 3. místo mezi všemi nemocemi. Přestože v minulosti se CHOPN projevovalo častěji u mužů, v souvislosti s epidemií kouření žen v posledních desetiletích se poměr žen a mužů vyrovnal.

 Počet kuřaček s CHOPN za 10 let stoupl dvojnásobně
Foto:
Popisek:

CHOPN je dlouhodobé zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které se nejčastěji začíná projevovat po 40. roce života. Až v 80 - 85 % případů nemoc způsobuje kouření cigaret. Příčinou však může být i pasivní kouření. U osob, které pobývají v zakouřených místnostech alespoň 40 hodin týdně po dobu 5 let, se zvyšuje riziko onemocnění CHOPN o 48 %. Rizikovou skupinou jsou tedy i osoby, které se často pohybují v prašném nebo výfukovými plyny znečištěném prostředí. K typickým příznakům CHOPN patří kašel (často s vykašláváním hlenů), námahová dušnost, sípání při dýchání a pocit tlaku na hrudi. Další příznaky onemocnění stejně jako online dotazník, který vám je pomůže odhalit, naleznete na internetových stránkách www.dychani.cz.  

CHOPN představuje jednu z mála nemocí, jejichž výskyt v České republice i celosvětově stoupá. Podle WHO lze očekávat, že toto onemocnění „poskočí“ z původně dvacáté pozice v žebříčku celkové úmrtnosti na 3. místo mezi všemi nemocemi. „Přitom v rozvinutých zemích, kde se již díky informačním kampaním a legislativním omezením podařilo kouření omezit, výskyt CHOPN klesá. Problém s nárůstem se tedy týká kromě České republiky spíše zemí rozvojového světa, kde protikuřácká legislativa nefunguje,“ dodává MUDr. Stanislav Kos, CSc., ředitel Léčebny tuberkulózy a respiračních nemocí Janov.

Úmrtnost na CHOPN v České republice dosahuje přibližně 14,1 osob na 100 000 obyvatel. Na Slovensku je úmrtnost pacientů s touto diagnózou podstatně nižší - 9  osob na 100 000 obyvatel. Podle nejnovějších dat WHO se také zvyšuje počet žen s touto diagnózou. „Před deseti lety byl poměr výskytu CHOPN u mužů a žen přibližně 2:1. V současné době se ale v souvislosti se stále častějším kouřením žen tento poměr prakticky vyrovnává. V USA dokonce už úmrtnost žen na CHOPN převýšila mortalitu u mužů,“ komentuje MUDr. Kos, CSc.

Světový den bez tabáku každoročně připadá na 31. května. Členské státy Světové zdravotnické organizace poprvé vyhlásily světový den bez tabáku v roce 1987. Kampaň upozorňuje na zdravotní rizika spojená s kouřením a má za cíl prosazovat efektivní politiku vedoucí k omezení kouření v celé populaci. Tabák zabije ročně téměř 6 milionů lidí, z nichž více než pět milionů jsou přímí uživatelé tabáku a více než 600 000 jsou nekuřáci vystavení pasivnímu kouření. Hlavní myšlenkou kampaně pro letošní rok je zvýšení daní z tabákových výrobků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…